Foto: kuidas teha kindlaks, milline näeb välja nahavähk?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom mehe seljal.
Melanoom mehe seljal. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Nahavähk on üks kõige levinumaid vähitüüpe Ameerika Ühendriikides. Ameerika haiguste kontrolli- ja ennetuskeskuse andmeil areneb koguni 20 protsendil ameeriklastest mingis eluetapis nahavähk, kui praegused trendid jätkuvad.

Kõige ohtlikum ja kõigist nahavähitüüpidest levikusageduselt kolmandal kohal on melanoom, mis on surmav, kui seda ei avastata piisavalt varajases etapis, vahendab Business Insider.

Ameerika Vähiliit hoiatab, et ainuüksi USAs on käesolevaks aastaks prognoositud 76 100 uut melanoomia juhtumit, millest 9710 juhtu lõppevad surmaga.

Õnneks on melanoom kergesti ravitav, kui see õigel ajal diagnoositakse. Enamasti on see vähitüüp reetlik ja kergesti tuvastatav, avaldudes sünnimärgi suurenemise, pleki või pisema teist värvi täpina nahal.

Ebasümmeetrilisus. Kui sünnimärgi üks pool näeb teisest erinev välja, võib see viidata vähktõvele.

Ebakorrapärasus. Plekk, mis pole selge kujuga, mille servad joonistuvad katkendlikult, viitab melanoomiohule.

Värv. Enamjaolt tume või mitmevärviline sünnimärk võib olla moondunud vähiks.

Läbimõõt. Sünnimärgid, mis on suuremad kui pliiatsiteritaja, on kahtlemata tähelepanuväärsed, kuigi melanoom võib pesitseda ka väiksemas märgis.

Muutumine. Kui sünnimärk muutub suuruses, värvis ja kujus, siis on tegemist ohumärgiga ning seda tuleks arstile esimesel võimalusel näidata.

Kui pole aga lõpuni kindel, kas sünnimärk on ohtlik või mitte, tasuks pöörduda nahaarsti poole.

Nahavähile varajases staadiumis jälile saada on ülioluline, sest vaid nii saab selle eemaldada. Enamik nahavähi avaldumisi on põhjustatud üleliigsest kokkupuutest ultraviolettkiirgusega.

Siin tasuks eriti ettevaatlik olla inimestel, kel on hele nahk, mis kipub ära põlema. Nemad on vastuvõtlikumad erinevatele nahavähitüüpidele, mis aga ei välista tugevama nahatüübiga inimeste haigestumisriski.

Vaata fotokollaaži, kus on kõrvutatud normaalse kujuga sünnimärgid ja melanoomi avaldumised, siit (vasakul melanoomid, paremal terved sünnimärgid).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles