Lugeja küsib: kuidas vaielda korteriühistuga selgeks võla summa, kui mul ei ole enam vanu arveid alles?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõiki esitatud arveid ja tasumisi tõendavaid dokumente säilitatakse vähemalt seitse aastat.
Kõiki esitatud arveid ja tasumisi tõendavaid dokumente säilitatakse vähemalt seitse aastat. Foto: Toomas Huik

«2008. aastal tekkis mul majanduslikel põhjustel korteriühistu ees võlg, mida olen nende aastatega ka vahelduva eduga püüdnud vähendada. Olen mitu korda püüdnud saada kokkuleppele maksegraafiku suhtes, et teha eraldi graafik võlasummale, aga seda pole raamatupidaja ja ühistu esinaine vastu võtnud. Nüüd esitas raamatupidaja mulle võlasumma ja kui hakkasin seda võrdlema nende arvete järgi, mis mul alles on, siis tuli summas erinevus sisse. Pärisin selle kohta, aga vastust ma ei saa. Tean, et nad plaanivad juristi poole pöörduda, et võlga ametlikuks teha, aga kuidas ma saan teada õiget summat? Endal mul ei ole enam neid vanu üüriarveid, mille järgi vaadata,» uurib lugeja.

Vastab Vello Vallaste ettevõttest Vallaste ja Partnerid OÜ.

Võlausaldaja peab põhistama ainult oma nõuet ja ta ei pea selgitama, miks see erineb võlgniku poolt arvutatud summast. Pealegi on võlgnik antud juhul oma rehkendused teinud puudulike andmete alusel. Kõiki esitatud arveid ja tasumisi tõendavaid dokumente säilitatakse vähemalt seitse aastat. Seega saab KÜ raamatupidamisest võla tekkeloo hõlpsasti välja võtta ja ilmselt on seda ka tehtud, sest vastasel korral pole võimalik ka juristi abi kasutada. Võlgnikul on alati õigus võlausaldaja arvutuste õigsust ja arvutuse aluseks olevaid tõendeid kontrollida ning esitada vastuväiteid.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles