Suitsetajad jäävad 27 korda sagedamini töövõimetuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobrist ilmusid Suurbritannias sigaretipakkidele suitsetamise vähiriskidest teavitavad fotod.
Oktoobrist ilmusid Suurbritannias sigaretipakkidele suitsetamise vähiriskidest teavitavad fotod. Foto: AFP / Scanpix

Soome Rahvapensioni Ameti 30 aastat kestnud uuringust ilmnes, et suitsetavatel inimestel on enam kui 20 korda suurem risk jääda töövõimetuspensionile võrreldes nende mittesuitsetavate töökaaslastega.

Helsinki Ülikooli ja Soome Rahvapensioni Ameti läbiviidud nn. TwinKela uuringus jälgiti 30 aasta jooksul umbes 24 000 soomlasest kaksikut, kirjutas Iltalehti.

Peamine töövõimetuks tunnistamise põhjus oli suitsetamisest tingitud kopsu veresoonte ahenemine ehk  krooniline obstruktiivne kopsuhaigus ehk COPD (chronic obstructive pulmonary disease). Mida nooremana olid uuringus osalenud inimesed suitsetama hakanud, seda suurem oli nende risk enneaegsele töövõimetuspensionile jääda. Kauaaegsete suitsetajate risk töövõimetuks jääda oli 27korda suurem võrreldes mittesuitsetajatega. Pikaajalise suitsetamise all mõeldi igapäevaselt vähemalt 20 sigareti suitsetamist 12 aasta jooksul.

Uurijate hinnangul  põhjustab krooniline obstruktiivne kopsuhaigus aastaks 2020 kolmandiku kõikidest surmajuhtumitest kogu maailmas. Haigus on ravimatu, selle peamine põhjus on suitsetamine ning seda iseloomustab raskendatud hingamine ja üldise tervisliku seisundi nõrgenemine.

Soomes sagenevad kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse juhtumid iga aastaga. Hinnanguliselt põeb seda 10-13 protsenti meestest ja 3-5 protsenti naistest, kokku 300 000-400 000 inimest.

Uurijate hinnangul on suitsetamisest loobumine ainsaks viisiks takistamaks haiguse süvenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles