Viis fakti, mida sa arbuusi kohta ei teadnud

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbuus: selle söömine lõõgastab veresooni, mille tagajärjel paraneb suguorganite verevarustus.
Arbuus: selle söömine lõõgastab veresooni, mille tagajärjel paraneb suguorganite verevarustus. Foto: Panther Media/Scanpix

Suvisel ajal tasub kõrva taha panna, milliseid kasulikke toimeid omab populaarne arbuus.

Milline teine eksootiline taim kuuluks paremini suve juurde kui arbuus, kirjutab Huffington Post. Küll kaunistab ta taldrikut kauni värvitooniga või värskendab oma magusa maitsega. Kuid arbuusis leidub ka muud peale magusa maitse.

Arbuusil on palju häid omadusi, muu hulgas annab ta viiendiku päevasest C-vitamiini vajadusest. Arbuus sisaldab seedimisele kasulikke kiudaineid, samuti kaaliumi, mis aitab vererõhku kontrolli all hoida.

Kuivõrd juuli on rahvusvaheline arbuusi kuu, siis toob väljaanne välja viis vahvat fakti arbuusi kohta.

1. Arbuus sisaldab rohkem lükopeeni kui toored tomatid. Lükopeen on suurepärane antioksüdant, mis aitab kaitsta inimese immuunsüsteemi. Arvatakse, et lükopeenid aitavad ennetada ka südamehaigusi ja vähki.

2. Arbuusimahl aitab vähendada lihasvalu. Hispaania teadusuuring näitas, et arbuusimahla joomine tuleb kasuks pärast treeningut.

3. Arbuus pärineb tegelikult kõrvitsaliste sugukonnast.

4. Arbuus koosneb suures osas veest. Arbuusis on veesisaldus lausa 91,5 protsenti.

5. On olemas ka kollane arbuus. Väljast on mõlemad peaaegu identsed. Pea meeles, et kollase arbuusi kasulike toimete kohta ei ole uuringuid nii palju tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles