Suvituskorter suvepealinnas

Tiina Kolk
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Togo» diivani dirigeerimisel: on valitud kogu korteri mööbel, tekstiilid ja vidinad.
«Togo» diivani dirigeerimisel: on valitud kogu korteri mööbel, tekstiilid ja vidinad. Foto: Liis Treimann

Kõrgete lagede, hea ruumijaotuse ja väikese verandaga väärikas sajandivanune, euroremondiga rikkumata puitmaja hakkas paarile kohe meeldima. Pealegi olid sajaruutmeetrise korteri neli tuba, pisike köök ja pesuruum kenasti korras.

«Korteris ringi vaadates nägime, et planeeringut pole vaja muuta. Kuna olen suur söögitegija, siis otsustasin, et ühe toa muudame suureks köögiks ja algset vannituba laiendame endise köögi arvelt,» meenutab perenaine.



Uuendustöödele kulus ligi pool aastat, sest aknad vajasid vahetamist ja uued tehti täpselt algupäraste järgi. Siis paigaldati keskküte ja ventilatsioon, kõige kauem aga võttis aega uute kaminahjude tegemine. Vanad põrandad ja uksed säilitati.



Valgeid interjööre armastav naine värvis kogu korteri maast laeni valgeks. Akende ette said puidust valged ribakardinad ja pärast seda algas ruumide sisustamine.



«Selleks on mul oma süsteem. Kuna elutuppa tõime Tallinna korterist tänasel päeval juba klassikuks tituleeritud Michael Ducaroy 1973. aastal kavandatud diivani «Togo», saigi selle punase sohva dirigeerimisel valitud mööbel, vaibad ja vidinad,» räägib naine, kellele sümpatiseerib tänapäeva Põhjamaade disain ja ka vintage.



Diivaniga kõlasid kokku Rootsi firma Kasthall musta-valgeruuduline vaip, Ilmari Tapiovaara Artekile kavandatud diivanilaud ja Swedeses valmistatud Corinna Warmi lauake «Drum».



Kuna sisekujundaja hindab populaarseid «Stringi» riiuleid, õnnestus tal leida elutuppa ühest Rootsi vintage’i-poest «Stringi» vana mudel, 1949. aastal Nisse Strinningu disainitud raamatukapp. Rootsist on pärit ka Kaare Klinti 1933. aastal loodud nahkistmega «Safari» tool.



Et Kristiine jutu järgi on üks tema lemmikdisainereid Arne Jacobsen, võib korteri igas ruumis näha mõnd kuulsa taanlase kavandatud eset. Magamistoas on näiteks tugitool «Luik» – praeguseks ülemaailmne hitt, mille tähelend algas 1958. aastal SASi hotellist Kopenhaagenis.



Köögis on ümber Jacobseni kuulsa laua seatud sünnist saati ehk 1952. aastast menukaks osutunud «Ant» toolid. Ehkki kõiki taanlase ajalukku läinud bestsellereid toodab ka tänapäeval Fritz Hanseni firma, on Pärnu suvituskorter sisustatud Rootsi vintage’i-poest ostetud mööbliga.



Köögikapid projekteeris Kristiine ise, stiilsed käepidemed aga tellis aasta jooksul lemmikuks saanud Itaalia firmast Driade. Tööpind on valmistatud marmorist ning kuue küttekolde ja kahe praeahjuga Smegi gaasipliidi kohal paikneb köögikubu, mis tänu korralikule ventilatsioonile tõmbab kõik söögilõhnad kohe välja. Nii et keeda ja küpseta, palju tahad!



Nagu köögiriiulid, on ka töötoa ja magamistoa seinakapid perenaise projekteeritud. «Kuigi need on tavalised panipaigad, näen mina neid kui olulisi kujunduselemente,» selgitab naine.



Alguses vaid suviseks elamiseks mõeldud korterist on saanud Kristiinele ja tema abikaasale mõnus puhkuse- ja nädalalõpukodu, kus sageli viibitakse, sõpru võõrustatakse ja vahel ka tööd tehakse. Sisearhitekti sõnul on selles majas loomingulisust virgutav aura.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles