Tarbijakaitse pole ketipoodidest kehvi päikeseprille leidnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseprillid
Päikeseprillid Foto: Reuters / Scanpix

Supermarketites optikapoodidest tunduvalt odavamalt müüdavad päikeseprillid vastavad tarbijakaitse kinnitusel Eestis kehtivatele kvaliteedinõuetele.

Tänavu pole tarbijakaitse küll kontrollreidi teinud, kuid 2004. aastal ja 2008. aastal uuris amet päikeseprille mitmes kaupluses ja müügipunktis. Ebakvaliteetseid ehk kahjuliku UV-kiirguse vastu mitte kaitsvaid prille ei avastatud kummalgi korral.

Samas julgustas tarbijakaitse esindaja Kadri Kauksi neid, kel on kahtlusi ostetud päikeseprillide omaduste või märgistuse asjus, ametile sellest teada andma. Kaebuse alusel saab prillipaari ka testida.

Päikeseprillid kuuluvad seaduse järgi isikukaitsevahendite nimistusse ja peavad seetõttu vastama kindlatele nõuetele. Seaduses on kirjas ka see, et Eestis müüdavad päikeseprillid peavad blokeerima nii UVA- kui ka UVB-kiirgust.

Asjatundjad soovitavad osta selliseid prille, mis lubavad vähemalt 99-protsendilist kaitset UV-kiirguse eest. Prillide tumedus ei oma UV-kiirguse kaitse koha pealt erilist tähtsust, sest ka peaaegu täiesti heledad prillid võivad pakkuda ligi sajaprotsendilist kaitset UV-kiirguse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles