Eestis rongi hilinemise korral hüvitist ei saa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongireisijad Tallinnas Balti jaamas.
Rongireisijad Tallinnas Balti jaamas. Foto: Toomas Huik

Nii nagu lennureisijatele kehtivad ka rongiga sõitvatele inimestele Euroopa Liidus ühtsed õigused, kuid riikidele on jäetud võimalus teha erandeid ja nii ei saa näiteks Eestis rongi hilinemisel nõuda pileti hüvitamist.

Eestis kehtivad erandid 3. detsembrini 2014. Seega tuleb siinsetel rongiga sõitjatel oodata veel mitu aastat, enne kui neil on õigus rongi hilinedes nõuda pileti osalist hüvitamist.

Kui see punkt siiski rakendub, on reisijal rongi tunniajase kuni kahetunnise hilinemise korral õigus vedajalt tagasi nõuda neljandik pileti maksumusest, pikema hilinemise korral vähemalt pool.

Praeguste erandite alla kuulub ka klausel, mis kohustab vedajat rohkem kui tunnise hilinemise korral pakkuma reisijatele einet, jooke ning vajadusel ka ööbimist.

Samuti on Eestis erandite hulka arvatud reeglistiku need punktid, mis näevad ette, et puudega inimestel peaksid olema rongireisideks teistega võrdsed võimalused. Info edastamisel tuleb erilist tähelepanu pöörata ka kuulmis- või nägemispuudega inimeste vajadustele.

Kuigi eranditele seatud tähtaeg annab lootust, et nimetatud õigused hakkavad nelja ja poole aasta pärast ka meil kehtima, ei ole see sugugi kindel. Reeglite kehtima hakkamist saab edasi lükata kaks korda, kokku kuni 15 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles