Uuring: abielludes nime vahetav naine kaotab seeläbi 362 000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielludes mehe nime võtnud naisi peetakse tööalaselt vähem võimekateks ning neil olevat vähem auahnust.
Abielludes mehe nime võtnud naisi peetakse tööalaselt vähem võimekateks ning neil olevat vähem auahnust. Foto: SCANPIX

Abielludes ei tasuks naistel nime vahetamisega kiirustada, sest värske Hollandis tehtud uuringu kohaselt peetakse abikaasa nime võtnud naisi oma töökohal vähem pädevateks, ametialaselt vähem auahneteks ning tööandja maksaks neile 861 euro võrra väiksemat kuupalka.

Tilburgi Ülikooli sotsiaalpsühholoogid leidsid oma uurimuses, et abielludes nime vahetanud naised olid vanuseliselt vanemad, nende haridustase oli väiksem, neil oli rohkem lapsi ja nad hindasid rohkem konservatiivseid pereväärtusi kui oma neiupõlvenime alles jätnud abiellujad. Ja ehkki ilmnes tendents, et neil naistel oli kõrgem tööeetika ja nad vastasid enam naiselikele stereotüüpidele, tegid nad nädalas vähem töötunde ja teenisid väiksemat palka kui neiupõlvenime säilitanud naised.

Neljaosalise uuringu ühes katses paluti viiekümnel katsealusel kehastuda personalijuhtideks ja analüüsida naiste tööle kandideerimise avaldusi. Ühtlasi paluti  ennustada naiste perekonnanimede põhjal nende võimalikke isiksuseomadusi ja hinnata nende tulevase töötasu suurust.

Katsealuste vastustest ilmnes, et perekonnanime vahetanud naistel oli väiksem tõenäosus ihaldatud töökoht saada, kui «personalijuhid» teadsid, et naine oli abielludes abikaasa nime võtnud. Veelgi enam, nende hinnangul oli nime vahetanud naise keskmine kuupalk 861 euro võrra väiksem. Arvestades naiste keskmist tööealisusiga, läheb neile nime vahetamine seega maksma 361 708 eurot ehk 5,64 miljonit eesti krooni.

Ajalehe The Globe and Mail andmetel suureneb Kanadas edukat karjääri tegevate naiste hulgas pidevalt tendents kasutada ka peale abiellumist tööalaselt «kaubamärgina» edasi oma neiupõlvenimi, ehkki neil passis jm. ametlikes dokumentides seisab abikaasa nimi.

Vancouveri nimevahetusbüroo «I’m a Mrs» üks asutajaid Jo-Anne Stayner ütles, et nende firma mullu oktoobris 1278 naise seas tehtud uuringu põhjal vahetas 46 protsenti naistest nime kolme kuu jooksul peale abiellumist, 8 protsenti võttis kaksiknime ja vaid 7 protsenti säilitas neiupõlvenime.

Stayner märkis ka, et naised säilitavad neiupõlvenime tihtipeale mitmeid aastaid peale abiellumist, kuid võtavad mehe perekonnanime seoses lapse sünniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles