Kreemide koostisesse võib peagi lisanduda nanoliiv

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased lisaksid kreemide koostisesse nanoliiva.
Teadlased lisaksid kreemide koostisesse nanoliiva. Foto: SCANPIX

Austraalia teadlased leiutasid uue meetodi kreemide ja ravimite toime parandamiseks – määretel aitaks nahka imenduda nanoliiv ehk räni nanoosakesed.

Arendusprotsess on juba nii kaugel, et patent on olemas ja vaja veel leida äripartnerid, kelle rahadega asi laborist inimesteni viia, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

«Kasutame spetsiaalselt välja töötatud räni nanoosakesi – nii väikeseid, et umbes tuhat neist mahuks inimese juuksekarva läbilõikele – et luua emulsioone, millel põhinevad paljud kosmeetika- ja ravitooted,» rääkis Austraalias tegutseva Ian Warki instituudi teadlane Nasrin Ghouchi-Eskandar.

Paljud vedelikud – piim, värvid, salatikaste, nahakreemid – on koostiselt emulsioonid, segud, mille puhul väikesed rasvaine tilgakesed on pihustunud vees. Nasrin ja tema kolleegid kasutasid aga emulsioonide räni nanoosakesi, mis muudab segud ka stabiilsemaks.

Nasrin selgitas, et segus olevate tilgakeste katmine räniga vähendab tõenäosust, et segu aktiivsed koostisosad lagunevad või vabastatakse enne, kui soovitud. «Uut meetodit kasutades leidsime, et ravimite kohaletoimetamist saab parandada, reguleerides ränikihi paksust. Saame valmistada nii kiiresti kui aeglaselt ravimit kohaletoimetavaid kreeme.»

Taoline omadus võib osutuda kasulikuks, kui ravim on vaja vabastada spetsiifilisel ajamomendil või kui ravimi liiga kiire vabanemine võib kaasa tuua kahjulikke kõrvaltoimeid.

Veel tõi teadlane välja, et nanoliiv mõjutab naharakke nii, et ravimi kohaletoimetamine spetsiaalsetesse nahakihtidesse paraneb tunduvalt.

«Nanoosakeste abil ei suurenenud mitte ainult nahka jõudnud ravimikogus, vaid vähenes ka ravimi lekkimine vereringesse. See on oluline nahakreemide, näiteks päikesekreemide puhul,» märkis Nasrin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles