Kogu ehmatav tõde bikiinide proovimisest poes

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujumispüksid.
Ujumispüksid. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Ameerika ülikooli teadlase uuringutest järeldub, et ujumisriiete peal leidub rõivapoodides kõige rohkem baktereid, viiruseid ja muid ohtlikke organisme.

Uute ujumisriiete proovimine põhjustab niigi peavalu, aga tihti mitte sel põhjusel nagu peaks, kirjutab Huffington Post. Tuleb välja, et bikiinide selga panemine ei ole õudne mitte riietusruumi jubeda valgustuse vms pärast, vaid õhukese kilest või paberist riba tõttu, mis on kinnitatud ujumisriiete alumisele osale. Täpsemalt öeldes võivad poes rippuvad bikiinid kanda edasi baktereid, mis on potentsiaalsed haigustekitajad.

Enamikule naiste bikiinidest on alumisele osale liimitud nn eemaldatav kleeps, mis peaks kaitsema vedelike ja muude mikroobide eest. Kuid ekspertide sõnul ei pea rõivafirmad kleepsudega nii palju vaeva nägema – hügieenilised ribad ei ole ujumisriietel eriti tugevaks kaitsevahendiks, mis suudaks ära hoida kontakti bakterite ja viirustega. 

New Yorgi ülikooli meditsiinikooli mikrobioloogia ja patoloogia professor Philip Tierno on uurinud mikrofloorat ja inimese eritisi erinevate riideesemete peal, mida poodides müüakse, aluspesust kleitideni.

Nii nagu arvata oli leidis ta esemetelt igasugust mustust, sealhulgas hingamisteede ja rooja baktereid, tupeseent jm. Kõige enam leidus baktereid ujumisriietel ning aluspesul.

Seejuures avastas professor, et poe üldisest kvaliteedist, hinnatasemest vms bakterite hulk ei sõltunud. Ükskõik kas tegu on kiirmoeketi või peene brändi esindusega, on proovitud rõivastel palju baktereid.

Tierno nentis, et kuigi naistel palutakse proovida pesu ja bikiine isiklike peale, eemaldavad paljud daamid siiski kõik riided, et näha paremini, kuidas toode istub. Mida paljastavamat eset proovitakse, seda suurema tõenäosusega end paljaks kooritakse.

Professor kinnitas, et mõistagi on inimese immuunsüsteem tugev ega nakatu kohe kokkupuutel, küll aga pole risk olematu. Võimalik on kokkupuude mikroobidega nagu MRSA, samuti nakatumine A-hepatiiti, salmonelloosi või noroviirusesse.

Tierno soovitab ujumisriideid ja pesu proovida isikliku pesu peal. Uus ostetud pesu tasub alati enne kandmist ära pesta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles