Traumapunkti pöördujate arv on kasvanud

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakorraline meditsiin.
Erakorraline meditsiin. Foto: Priit Simson / Postimees

Vaatamata sellele, et suvel pöördutakse erakorralise meditsiini osakonda (EMO) palju, ei pea arstid olukorda kuigi eriliseks.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini ülemarst Kristiina Põld ütles, et nende poole pöördub igal suvel palju inimesi. Regionaalhaigla eelmise nädala ülevaatest selgub, et EMOsse pöördus kokku 1681 patsienti. «Eks see on iga suvi nii, vaatasin ka eelmise aasta sama perioodi üle ning siis oli pöördujate arv sama,» rääkis Põld.

Keskmiselt on EMOsse igapäevaselt pöördunud 240 patsienti ning alates 1. juunist on keskmine ööpäevane pöördujate arv olnud 230. Ülevaates tuuakse võrdluseks, et aasta keskmine ööpäevane pöördujate arv on olnud aga 208 patsienti.

Ülemarsti sõnul pöördutakse arstide poole erinevate traumadega ning neid on rohkesti. «Inimesed teevad suvel sporti ja liiguvad üleüldse palju, ka koduseid töid on rohkem ning nii tekivad erinevad luumurrud ja ka väänamisi on palju olnud,» sõnas Põld. Arsti sõnul ei saa välja tuua üht kõige sagedamini esinevat põhjust, miks EMOsse pöördutud on, kuid enamasti on tegemist pallimängudest, rattasõidust ja erinevate tööde tegemisest tekkinud vigastustega.

«Kui keskmiselt pöördub meile 55 traumadega patsienti ööpäevas, siis eelmisel nädalal ületasid kõik päevad eeldatava keskmise,» ütles Põld. Kõige rohkem pöördujaid oli eelmisel esmaspäeval, 87 inimest, kolmapäeval pöördus EMO poole 90 inimest, neljapäeval 74 ja reedel 75.

«Kõrva-nina-kurguhaigustega pöördumine suureneb samuti suvisel ajal, sest siis käiakse ujumas ja saadakse külma,» lisas arst. Põllu sõnul on neid inimesi palju, kes kurguvalu või kõrvapõletikuga arsti poole pöörduvad. Ka on palju pöördumisi olnud seoses selja- ja peavaludega.

Suviselt soojade ilmade ja haiguste vahel Põld aga otsest seost ei näe. «Ei saa öelda, et kuumus siinkohal suurt rolli mängiks ja kuumuse pärast pole otseselt keegi meie poole pöördunud,» lisas ülemarst.

Regionaalhaigla kommunikatsioonijuht Inga Lill lisas, et suvele omaselt ägenevad kroonilised haigused ning ka sellepärast pöördutakse EMO poole tihti.

Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Piret Valdeku sõnul on neil samuti olnud igapäevane töö ning midagi väga erakorralist ette tulnud pole. «Kuuma ilma puhul soovitan aga palju juua, kanda peakatet ja vältida pikalt päikese käes viibimist,» õpetas Valdeku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles