Köögiseiklused maasikatega

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaan Heinmaa / «Suvetoidud»

Üllatus-üllatus – maasikas ei käi ainult vahukooretordi peale, vaid ka suvise pastaroa sisse, kaaslaseks kana ja spagetid.



Nüüd, kui päikeselõõsk on eestimaised maasikad punaseks küpsetanud, algab köögis maasikaralli – kõigepealt läheb neid peenralt värskena suhu, nii palju kui mahub, siis jäätisekõrvaseks, koogiks, moosiks, muuks maiuseks...

Pühendunumatel kokkajatel on aga varuks veel igasuguseid lõbusaid ideid, kuidas seda maitsvat marja põnevamalt serveerida – näiteks veinis-suhkrus marineeritult koos mozzarella juustu või veinikastmega või siis hoopis panna maasikaid suviselt kergesse pastarooga.

Just, ärge imestage, paljude köögiraamatute autor Lia Virkus on oma tulevaste retseptikogude tarvis katsetusi teinud ja annab toiduseiklustehimulistele kana ja maasikatega spagettide tegemise juhise. See kerge suvetoit on ühtaegu nauding silmadele ja elamus maitsemeeltele, lihtne pealegi, ütleb ta.     

Aga muidugi on maasikas alati tänuväärt tegelane kõiksugustes suvistes magusroogades, olgu see kihiline marjamagustoit või toorjuustukook.  

Enamik alljärgnevaid maasikaretsepte pärineb Lia Virkuse ja Pille Endeni trükisoojast ja ahvatlevatest suveretseptidest tulvil kokaraamatust «Suvetoidud».

Suvine küpsetis

Maasika-kohupiimakoogid

Seda kooki võib valmistada muffinipanni
pesades või ühes suures vormis.

12 tk

Põhjaks

•    150 g Digestive’i küpsiseid
•    70 g kreeka pähkleid
•    1,5 sl suhkrut
•    75 g sulatatud võid

Täidiseks

•    0,5 l maasikaid
•    500 g kohupiima
•    4 muna
•    1 dl suhkrut
•    2 tl vanillisuhkrut
•    poole sidruni mahl ja riivitud koor
•    kaunistuseks maasikaid

Purusta küpsised ja pähklid köögikombainis, lisa suhkur ja sulatatud või, sega ühtlaseks. Suru küpsisemass pabervormidega vooderdatud muffinipanni pesadesse või võitatud koogivormi põhja ja äärtele. Eelküpseta 175 °C ahjus 10 minutit.
Tükelda täidise tarvis maasikad. Vahusta munad suhkrutega, sega hulka kohupiim, sidrunimahl ja -koor. Viimaks lisa tükeldatud maasikad. Jaga täidis põhjale ja küpseta veel 20–30 minutit või kuni pind on hüübinud. Kaunista poolitatud või sektoriteks lõigatud maasikatega.

Mündised maasikad veinikastmes

Selles suviselt karges magustoidus võid veini asendada ka viinamarjamahlaga, vähendades sel juhul suhkru kogust.

Neljale

•    1 l maasikaid
•    2 dl suhkrut
•    2 peotäit piparmünti
•    2–3 dl kuiva valget veini (nt Sauvignon Blanci)

Lõika maasikad pooleks, suuremad neljaks. Pane kaussi ja sega suhkruga. Kata anum toidukilega ja lase tund aega toatemperatuuril seista. Lõika enamik piparmündilehti ribadeks ja puista maasikatele. Jaota marjad koos tekkinud mahlaga pokaalidesse. Vala vein peale ja kaunista ülejäänud mündilehtedega.

Spagetid kana ja maasikatega

Kerge suvine eine valmib kiirelt ja lihtsalt, Persillade maitseainesegu annab kanale meeldivalt ürdise maitse ja kauni rohelise välimuse.

Neljale

•    250 g spagette
•    2 kanafileed
•    2 tl Persillade maitseainesegu (Santa Maria)
•    1 punane sibul
•    15–20 maasikat
•    2-3 sl viinamarjaseemneõli
•    2 laimi mahl
•    0,5–1 tšillipipart
•    suur peotäis basiilikulehti
•    soola ja pipart

Keeda spagetid rohkes soolaga maitsestatud vees al dente. Lõika kanafileed pikkupidi 2 cm paksusteks ribadeks ja pruunista pannil õlis. Maitsesta küpsemise ajal igast küljest Persillade maitseguga, tõsta kõrvale jahtuma.

Kuumuta pannil õlis sektoriteks lõigatud sibul ja hakitud tšilli. Lase väheke jahtuda ja tõsta kaussi. Lisa keedetud, nõrutatud ja jahtunud spagetid ning tükeldatud kana, sega läbi. Poolita maasikad ja lisa pastaroale.

Rebi basiilikulehed väiksemateks tükkideks, lisa koos laimist pigistatud mahla ja õliga pastale. Jahvata peale soola ja musta pipart. Sega kergelt läbi ja serveeri kohe.

Kaunista basiilikulehtedega.

Kihiline marjamaius

Tiramisust inspireeritud marjasele magustoidule võib kohevuse, aga ka rammususe lisamiseks kreemile juurde panna 2–3 dl vahukoort.

Kuuele

•    500 g mascarpone juustu
•    4–5 sl hapukoort
•    2 dl suhkrut
•    2 tl vanillisuhkrut
•    2 apelsini mahl
•    0,5 dl brändit
•    24 Keelekese küpsist
•    350–400 g marju (nt maasikaid, vaarikaid, mustikaid)

Klopi mascarpone, hapukoor ja suhkrud ühtlaseks. Pressi apelsinidest mahl välja ja sega brändiga. Kasta pool küpsistest mahla-brändisegusse ja pane kausi põhja. Laota peale pool kreemist ja kata 2/3 marjadega. Tõsta kreemile ülejäänud vedelikku kastetud küpsised, pane peale teine pool kreemist ja 1/3 marjadest. Lase enne serveerimist paar tundi külmas seista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles