Surnud arstide hindamine tekitab küsimusi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisetrendi looja Janno Järv.
Tervisetrendi looja Janno Järv. Foto: Margus Ansu

Arstide hindamisportaalis Tervisetrend saab kiita ja laita ka neid meedikuid, keda enam elavate kirjas pole. Portaali looja Janno Järve sõnul saavad nemad oma andmed riiklikust registrist.

Asjaolu, et perearsti (nimi toimetusele teada) sai hinnata ka aasta pärast meediku surma, ajendas ühte Tarbija24 lugejat meedia poole pöörduma. «Kui Tervisetrend on sellise lehekülje teinud, kus saab hinnata ja  lugeda teiste hinnanguid arstide kohta, kes on juba surnud, siis  selline käitumine on ebaeetiline ja mitte austav nii patsientide kui ka arstide vastu,» kirjutas nördinud lugeja. Pöörduja sõnul on ta püüdnud ise ka portaaliga ühendust võtta, kuid pole vastust saanud. Ka häiris teda asjaolu, et paljude töökohta vahetanud arstide kohta on väljas vananenud info.

Tervisetrendi looja Janno Järve sõnul on nad teadlikud, et osa andmeid võib olla vananenud. Ta selgitas, et nende portaalis olev info pärineb riiklikust registrist ja kui seal on andmed jäänud uuendamata, siis ei jõua muudatus ka nendeni. «Lisaks on probleem sellega, et registris on mõne arsti eriala määratud ühtemoodi, aga tegelikult ta ei töötagi selles valdkonnas,» selgitas Järv. Kolmanda põhjusena tõi ta välja asjaolu, et portaal teeb riiklikusse registrisse päringuid teatud aja tagant, umbes kord kuus ja siis ka ei kontrollita tervet andmebaasi.

Järve kinnitusel võtavad töökohta vahetanud meedikud nii mõnigi kord ise nendega ühendust, et kontaktandmeid muuta. «Aga on ka kurvemaid juhuseid, kus inimene on surnud ning siis me reageerime sellisele teatele kohe ja võtame info maha,» kinnitas Järv.

Ta kinnitas, et teavitajaks ei pruugi olla lähedane.  «Me lihtsalt usaldame seda infot ja ma arvan, et keegi ei ole nii pahatahtlik, et sellist nalja hakata tegema teise inimese kohta,» sõnas Järv. Ta lisas, et selliseid teateid saab portaal aastas paar korda.

Arstide riiklikku registrit haldab terviseamet, kes pole portaaliga mingit lepingut sõlminud. «Ei oska ette kujutada, kust nemad oma andmed võtavad, võimalik, et mõnelt erategija arstiportaalist,» rääkis terviseameti registrite ja tegevuslubade büroo juhataja Evi Lindmäe.

Ta selgitas, et andmete uuendamine tervishoiutöötajate riiklikus registris ei toimu perioodiliselt mingi ajaperioodi järel, vaid seda tehakse pidevalt ja muudatus kantakse sisse ühe tööpäeva jooksul. Samal hetkel on need nähtavad ka internetis. Lindmäe lisas, et tööandja on kohustatud teatama kõikidest muudatustest. Surmad kontrollib amet rahvastikuregistrist üle kord kuus.

«Et hinnatakse surnud arsti, ei pruugi mingi viga olla, inimesed surevad ka äkki ja tõepoolest võib juhtuda, et arst on surnud ja hindamine toimub alles peale seda,» möönis Lindmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles