Õige käeliigutus säästab jooksja jõuvarusid

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trepimäe jooks
Trepimäe jooks Foto: Marko Saarm

Õiges asendis liikuvad käed aitavad säästa jooksja jõuvarusid.

Tavaliselt liigutavad inimesed oma käsi edasi-tagasi, kui nad jooksevad. Varasema uuringu kohaselt aitab käte kiigutamine keha tasakaalus hoida ning vältida jalgade kõikumist. Toonasest uuringust ei selgunud aga see, kas käeliigutus aitab ka jõuvarusid säästa. Ka mitmed teised uuringud andsid antud küsimuses vastuolulist infot, kirjutab Fox News.

«Harrastusjooksja ettekujutuses võib olla uskumus, et kui käsi mitte edasi-tagasi liigutada, vaid neid lõdvestunud olekus paigal hoida, hoiab see kokku energiavarusid, sest nii ei pea kasutama käte hoidmiseks ega liigutamiseks lihasjõudu,» ütles Browni ülikooli biomehhaanik Christopher Arellano.

Uues uuringus keskendusid teadlased inimestele, kes jooksevad sageli – nii harrastuslikel kui ka võistlusteks seatud eesmärkidel.

Kõigepealt pandi 13 katsealust jooksma jooksulintidel. Katse läbiviijad mõõtsid nende tarbitud hapniku ja väljahingatud süsihappegaasi kogust. Nad palusid katsealustel joosta kolmel erineval viisil ilma käsi liigutamata. Esiteks õrnalt seljale toetatud asendis, seejärel risti rinnal ning lõpuks käsi pea peal hoides.

Käsi liigutades saavutati aga kolmeprotsendine energiakulu kokkuhoid. Kõige suurem jõuvarude kulu läks käte pea peal hoidmisele.

Kuigi käte liigutamine kulutab energiat, on käte vale asend ja liikumatus palju suurem energiaröövel. Sellegipoolest ei soovita uuringu läbiviijad inimestel, kel on soov kiiremini kaalu alandada, liikumata kätega jooksust suuremat energiakulu kasu lõigata.

«Kui inimene soovib rohkem kaloreid põletada, ei ole oluline kiirus, vaid jooksule kuluv aeg. Soovitus – joosta tuleb kauem, et saavutada suurem kaloripõletus,» ütles Arellano.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles