Kümneeurose toetuse jagamine läheb riigile kalliks maksma

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümne euroga toetab ühes kuus vaesuses elavaid peresid.
Kümne euroga toetab ühes kuus vaesuses elavaid peresid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mullu hakati vaesuses elavatele lastele maksma ligi kümneeurost lisatoetust, kuid ühe toetusavalduse läbivaatamine nõuab riigi rahakotist kolm lisaeurot.

«Kui me räägime vajaduspõhisest peretoetusest ja lapsetoetusest, siis nende maksmine on efektiivne maksumaksja raha kasutamine. Raha kogutakse kõigi maksumaksjate käest ja antakse nendele, kes seda tõepoolest vajavad,» kinnitas eelmise aasta septembris toonane peaminister Andrus Ansip riigikogu infotunnis.

Ühe lapsega perele makstakse vajaduspõhist lastetoetust 9,59 eurot kuus, kahe lapsega perele aga 19,18 eurot.

Tänavu on riigieelarves vajaduspõhiseks peretoetuseks ette nähtud 2,49 miljonit eurot, selle summa laialijagamiseks kulub aga 339 794 eurot. Kuna tegu on riikliku ülesandega, siis hüvitab riik kohalikele omavalitsustele toetuse väljamaksmisega kaasnevad kulud.

«Hüvituse määra aluseks on keskmise ametniku töötasu, taotluse menetlusele kuluv aeg ja majanduskulud,» selgitas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Imbi Ernits-Kaljuste. Vajaduspõhise peretoetuse maksmise korralduskulude hüvitamiseks on arvestatud ühe taotluse kohta 2,97 eurot.

Vajaduspõhise peretoetuse saamiseks tuleb esitada avaldus. Ühe taotluse alusel makstakse lisatoetust kuni kolm kuud, siis tuleb perel esitada uus taotlus. «Perede olukord võib ju aja jooksul muutuda,» põhjendas Ernits vajadust mitu korda aastas avaldust esitada.

Vajaduspõhisele peretoetusele on õigus perekonnal, kuhu kuulub vähemalt üks lapsetoetust saav laps. Pere netosissetulek on ühes kuus keskmiselt alla vajaduspõhise peretoetuse sissetulekupiiri, pere on saanud taotlemisele eelnenud kuul  toimetulekutoetust.

Toetust saab taotleda alates 1. juulist 2013.

Statistika

2013 II poolaasta

Toetust said 4914 peret, keskmine toetus ühe avalduse kohta oli 33,41 eurot.

Toetuseks maksti  välja 313 833 eurot.  

2014 I poolaasta

Toetust said 4207 peret, keskmine toetus ühe avalduse kohta oli 48,27 eurot.

Toetuseks maksti  välja 318 647 eurot.

Suhtelise vaesuse ja rahvastiku andmetel võiks 2014. aastal eeldatavalt olla õigus toetust saada 26 783 perel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles