Verekeskus: doonorlus ei ole inimõigus

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskus
Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskus Foto: Elmo Riig / Sakala

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse kvaliteedijuht doktor Tatjana Plahhova sõnul ei saa doonorlust pidada inimõiguseks.

«Verekeskuse peamine ülesanne on lähtuda patsientide ohutusest. Doonorlust ei saa pidada inimõiguseks ning kuna verekeskuse ülesanne on tagada doonorvere maksimaalne ohutus, on veredoonorlusele sätestatud piirangud lähtuvalt teatud haigustest, ravimite tarvitamisest ja riskikäitumisest,» selgitas Plahhova.

Meestega seksivate meeste (MSM) jaoks on Plahhova sõnul kehtivad Euroopa direktiivid, mida peavad järgima kõik verekeskused. «Otsus keelustada MSM vereloovutus põhineb verega edasikanduvate nakkuste esinemises: seda on Euroopas palju uuritud ja nakkuste esinemine MSM hulgas on oluliselt kõrgem kui üldelanikkonnas,» lisas Plahhova.

Tervise Arengu Instituut tegi möödunud aastal vastavasisulise uuringu ka Eestis, mis seda asjaolu kinnitas.

Homoseksuaalsetele meestele kehtiv eluaegne keeld verd loovutada kujutab endas Euroopa mõjuka kohtujuristi Paolo Mengozzi hinnangul diskrimineerimist, kelle esialgu veel mittesiduv seisukoht võib leida edasist arutust Euroopa kohtus. Kui Prantsusmaa näitel homoseksuaalsetele keelatud vereloovutamine saab kinnitatud kui diskrimineerimine, võib seda pidada pretsedendiks, mida tuleb järgida kõigil Euroopa Liidu liikmesriikidel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles