Innustavad ideed ja lennukad lahendused

Tiina Kolk
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võluv lihtsus: arhitektid Satu Ratinen ja Markku Sonninen ristsid oma elamise Skammi 
majaks.
Võluv lihtsus: arhitektid Satu Ratinen ja Markku Sonninen ristsid oma elamise Skammi majaks. Foto: Liis Treimann

2014. aasta Soome elamumess Jyväskylä Äijälänrannas läheb ajalukku huvitava arhitektuuri, nüansirikka sisekujunduse, omanäoliste õuede ning köitva aianäitusega.

Kui tavaliselt leidub elamumessi kodude seas paar-kolm tippu, siis tänavu on kauneid maju ja ilmekaid interjööre mitu korda rohkem. Ei tea, kas selles mängib oma osa Alvar Aalto – Jyväskyläst pärit maailmakuulsa arhitekti ja disaineri – mõju, aga seekord on näha eriti palju paeluvat ja inspireerivat.

Südalinnast viie kilomeetri kaugusel, Jyväsjärve idakaldal asuval messialal on külastajate uudistada 37 eramut ja viis korterit 13-korruselises tornelamus Maailmanpylväs. Väikseim publikule avatud elamistest on 46-ruutmeetrine korter ja suurim 308-ruutmeetrine kolmekorruseline puitvilla.

Kõik need vallaliste, paljulapseliste perede ja vanapaaride kütkestavate lugudega tulevased kodud on vaatamist väärt, sest valitud viimistlusmaterjalid, mööbel ja sisustusaksessuaarid vormivad igaühest omanäolise paiga.

Sel aastal toimub messil ka õueelu erinevaid tahke tutvustav aiakujundusnäitus, kus tähelepanu keskmes on vaba aja veetmise võimalused. Näha on nii avaraid hoove kui ka tillukesi terrasse.

Jyväskylä messi korraldajad on teinud esitluse ahvatlevamaks, pakkudes esmakordselt teemaretki.

Huvilised saavad asjatundjate koostatud marsruutide seast valida, kas soovivad kulgeda Aalto, põnevate aedade, meestele või lastega peredele mõeldud radadel.

Näiteks aiateekonna puhul on kaardile (olemas on nii paberil versioon kui ka mobiilirakendus) märgitud kõige omanäolisema haljastusega õued ja terrassid ning tarbeaiad.

Soome populaarse saatejuhi Jone Nikula kokku seatud Äijäreitti kavas on esikohal meeste soovide järgi kujundatud messikodud. Lastega peredele mõeldud rännakul leidub rohkesti pisikestele ilmakodanikele mõnusaks sisustatud kodusid.

Aalto-retk viib silmapaistva arhitektuuriga elamutesse, erilistesse ja innovaatilistesse ehitistesse. Muide, villa Elissa on inspireeritud Aalto ühest kuulsamast hoonest, praegu Jyväskylä linna piiridesse jäävast Säynätsalo vallamajast.

Maja vormikeel, materjalid (tellised ja kasepuit) ja värvivalik on alvaraaltolikud. Lainelised vineerist paneelid on just selle maja jaoks tellitud.

Just nupukalt lahendatud, oota­matu viimistlusviisiga pinnad on sellele messile iseloomulikud. Sageli jätkub sama fassaadilaudise kasutamine siseruumides, üldse eksponeeritakse (seintes) rohkesti ehedaid ehitusmaterjale, lisaks puidule nn haljast betooni, struktuur­krohvi ja ka tapeeti. Samuti on varasemast rohkem tähelepanu pööratud akustikale ja valgusele. Värvidest on ülekaalus valge ja halli varjundid.

Endiselt on ülekaalus avatud köögiga söögi- ja elutoad, kusjuures kõik köögiseinad polegi enam kapiridadega ääristatud.

Messikodude põhjal võib täheldada, et majapidamisruumile pööratakse aina rohkem tähelepanu. Nüüd on avarama planeeringu ja aknaga tuppa lisaks pesu pesemisele ja triikimisele seatud ka näiteks õmbluslaud.

Sageli on mõnusalt sisustatud majapidamisruum ühtlasi ka sauna eesruum. Ja ilma saunata ei kujuta soomlased oma kodu ette.

Lihtsa joonega sauna puitseinad on tavaliselt kas valgeks või hallikaks toonitud. Keriste valik on laiem kui varem: leidub ümmargusi, pajakujulisi, võrguga kaetud mudeleid. Mõnes kodus on kümblemiseks loodud rohkem võimalusi ja lisaks saunale-vannitoale saab pererahvas ka siseõue ehitatud basseinis sulistada.

Vaatamist väärivate majade seas on lisaks juba mainitud villa Elissale Skammi maja ja perekonna Luck elamu.

Järgmiste kuude Arterites tutvustame teemade kaupa Jyväskylä elamumessi paremaid palu. Kel puhkuseplaanid pidamata, tasub kaaluda messile minekut, sest uksed on valla 10. augustini. Oma silm on kuningas!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles