Piimatootja muudab tarbijate survel retsepti

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii pildil olev Helluse jogurt kui ka paljud teised Tere tooted sisaldavad veel glükoosi-fruktoosisiirupit.
Nii pildil olev Helluse jogurt kui ka paljud teised Tere tooted sisaldavad veel glükoosi-fruktoosisiirupit. Foto: Erik Prozes

Tarbija24ga ühendust võtnud lugeja tundis muret, et uus Tere maasikajogurt sisaldab glükoosi-fruktoosisiirupit. «Kas sellele tõesti tervislikumat alternatiivi pole?» ei mõista ta, miks seda ikka veel toodetes leidub.

Tegime Stockmanni kaubamaja piimatoodete letis kiire tiiru ja esmapilgul märkasime, et glükoosi-fruktoosisiirupit sisaldavad kodumaistest toodetest vaid Tere omad. Näiteks leidub seda väheses koguses Helluse maasikajogurtis ja vaarika-hapupiimajoogis, aga ka laktoosivabas koorejogurtis ning mitmes kohupiimakreemis.

Tere tootearenduse nooremspetsialist Margit Saul selgitas, et mõnda aega tagasi meedias poleemikat tekitanud fruktoosi-glükoosisiirupi all peetakse tegelikult silmas suure fruktoosisisaldusega maisisiirupit (HFCS), mis sisaldab fruktoosi 90 protsenti, 55 protsenti  või 42 protsenti siirupist, ja millel on arvatud olevat ohtlik mõju tervisele.

Tere osas toodetes on praegu veel kasutusel glükoosi-fruktoosisiirup, mis sisaldab rohkem glükoosi ja mis väikeses koguses pole tervisele kahjulik.

Toitumisteadlane Tiiu Liebert selgitas, et inimorganism lagundab fruktoosi teisiti kui glükoosi. «Glükoos stimuleerib insuliini eritumist, fruktoos aga mitte. Fruktoosi ainevahetus toimub peamiselt maksas, kus see muudetakse kergesti rasvaks, nii et fruktoosi liigtarbimisel võib tekkida maksa rasvumine.»

Sauli kinnitusel jõuab glükoosi-fruktoosisiirup nende toodetesse moosilisandiga ja seetõttu on seda tootes endas väga vähe. «Sellist kogust ei peaks kindlasti kartma,» sõnas Saul, kelle sõnul aitab siirup saavutada parema konsistentsi.

Paljud tarbijad peavad glükoosi-fruktoosisiirupit siiski suure fruktoosisisaldusega maisisiirupiks ja segaduse vältimiseks tegeleb Tere jooksvalt oma toodete lisandite hulgas glükoosi-fruktoosisiirupi väljavahetamisega.

Leidub mitmes tootes

Valio Eesti ASi sortimendis on üks topsijogurt, milles on lisaks suhkrule vähesel määral kasutatud ka glükoosisiirupit. «Ja see on ka kõik, sest meie põhimõte tootearenduses on juba mõnda aega olnud ühene: kasutame oma toodetes vaid parima kvaliteediga Kesk- ja Lõuna-Eesti farmidest pärit piima ning säilitus- ja lisaainete hulga oleme viinud miinimumini,» kommenteeris Valio turundus- ja tootearendusdirektor Krista Kalbin.

Ta lisas, et Valio soovib oma tarbijatele pakkuda puhtaid ja lihtsaid piimatooteid ning seetõttu ei ole ka arendamisel ühtegi toodet, mis sisaldaks glükoosi- ja fruktoosisiirupit.

ASi Maag Piimatööstus turundusjuhi Ruta Kallaspooliku sõnul on neil kaks toodet, millest üks sisaldab glükoosisiirupit, teine fruktoosisiirupit. «Meie tootjana seda ei kasuta. Juhul kui see on tootes, siis tuleb see lisandist, kus seda on kasutatud osaliselt suhkru asemel,» möönis ta. «Suhkur teatavasti teatud koguses küllastub ja põhjustab kristalliseerumise, seega aitab siirup hoida näiteks moosi vedelana.»

Piirmäärad puuduvad

Toiduameti kinnitusel on glükoosi-fruktoosisiirup toidus kasutada lubatud suhkrutoode ning nimetus «glükoosi-fruktoosisiirup» tähendab, et siirup sisaldab lisaks glükoosile ka fruktoosi, kuid ülekaalus on siiski glükoos.

Piirmäärasid suhkru või teiste suhkrutoodete kasutamiseks toidus ei ole. «Määravaks saab ikka toidu maitse, sest suhkrutooteid kasutatakse eelkõige magusa maitse andmiseks. Samas pööravad toidu valmistajad viimasel ajal rohkem tähelepanu suhkrusisalduse vähendamisele valmistoitudes,» rääkis veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna spetsialist Tiiu Rand.

«Suhkrud on organismile üheks energiaallikaks, kuid neid on tarvis vaid väikeses koguses,» lisas ta.

Kui toidu valmistamisel on kasutatud suhkrut või mingit muud suhkrutoodet, siis peab see olema näidatud ka koostisosade loetelus. Toidu märgistusel esitatakse koostisosade loetelu, mis näitab kõiki toidu valmistamisel kasutatud koostisosi.

Toidus kasutatavad magustajad

•    glükoosi-fruktoosisiirup (GFS) – saadakse tärklisest või inuliinist, sisaldab üle 50 protsendi glükoosi.

•    fruktoosi-glükoosisiirup (FGS) –  saadakse tärklisest või inuliinist, sisaldab üle 50 protsendi fruktoosi.

•    suure fruktoosisisaldusega maisisiirup (HFCS) – maisisiirupist saadav siirup, mis sisaldab fruktoosi 90 protsenti, 55 protsenti või 42 protsenti siirupist.

•    glükoosisiirup (GS) – saadakse tärklisest või inuliinist, siirup fruktoosi ei sisalda.

•    fruktoosisiirup (FS) – saadakse põhiliselt maisitärklisest, aga ka nisu- ja riisitärklisest, siirup glükoosi ei sisalda.

•    glükoos ehk viinamarjasuhkur – magus kristalne aine, monosahhariid, mida leidub puu- ja köögiviljades, marjades, mees ning lilleõites. Glükoosi toodetakse teraviljades ja kartulis leiduvast tärklisest.

•    fruktoos ehk puuviljasuhkur – looduslik monosahhariid, mida leidub puuviljades, mahlades ja mees, ja mis on suhkrutest kõige magusam. Fruktoosi toodetakse teraviljades ja kartulis leiduvast tärklisest.

Allikas:  internet,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles