Depressioon soodustab dementseks jäämist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioon soodustab dementsuse teket.
Depressioon soodustab dementsuse teket. Foto: blogspot.com.

Depressiooni põdemine suurendab hilisemas elus dementseks jäämise riski kahekordseks, leidsid uurijad.

Sellele järeldusele jõuti kahes uuringus, mille tulemused avaldati USA ajakirjas Neurology, vahendab BBC News.

Uurijate arvates võib dementsust ja depressiooni ühendada see, et mõlemad sõltuvad ajukeemiast ja elustiilist (näiteks toitumisest ja suhtlemisaktiivsusest).

Massachusettsi ülikooli uurijad jälgisid 17 aasta jooksul ligi tuhandet eakat inimest ja leidsid, et sageli eelnes dementsuse tekkele depressioonihoog. Depressioonis eakatest jäi dementseks 22 protsenti, samas kui neil, kes polnud masendunud, oli see näitaja 17 protsenti.

Tesies uuringus osales üle 1200 USA elaniku ja selles vaadeldi, kuidas on seotud dementsus ja depressioonide arv. Selgus, et mida rohkem depressioone osalejad läbi elasid, seda suurem oli nende dementsusrisk.

Neil osalejatel, kes olid kaks või enam korda depressioonis olnud, oli dementsuse tekke tõenäosus ligi kaks korda suurem.

Uurijad oletavad, et dementsuse teket võib soodustada depressiooni ajal ilmnev aju kudede põletik. Samuti tekivad depressiooni ajal ajus teatud valgud, mis võivad samuti dementsuse tekkimisele kaasa aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles