Miks võivad juuste- ja habemevärvus erineda?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Habe.
Habe. Foto: SCANPIX

Kui oled märganud toonierinevust juuste ja habeme värvuses – enamasti punast – siis tegemist ei ole meditsiinilise anomaaliaga. Tegu on pigem sageli esineva nähtusega, et kehakarvad erinevad juustevärvist.

Pigmenditaseme sinu juustes määrab folliikulite tase. Iga folliikul sisaldab eumelaniini (mustad ja pruunid värvid) või feomelaniini (punased ja kollased värvid) pigmenti, kirjutab Men's Health.

Mehed, kellel on madal pruuni eumelaniini tase ja kõrge kollase feomelaniini tase on tihti blondide juustega. Erinevad kombinatsioonide erinevatest folliikulitest moodustavad erinevaid juuksevärve, mis selgitab ka juhuslikke turritavaid punaseid karvu tumedas habemepahmakas.

Loomulikule pigmenditasemele võib mõju avaldada ka stress ja alatoitumine, mille tulemus võib olla juuste värvuse muutumine. Hallid juuksekarvad on üks esimesi stressimärke. Elutud ja läiketa juuksed võivad viitada vitamiinipuudusele. Kõige suuremaks mõjuavaldajaks juuksevärvimuutusele on päike. Selle vastu on abiks näiteks päikesekaitset sisaldavad juuksepalsamid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles