Võõrastega rääkimine muudab rõõmsaks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrastega rääkimist ei tasu peljata.
Võõrastega rääkimist ei tasu peljata. Foto: Panther Media/Scanpix

Eri situatsioonides katseid teinud psühholoogid leiavad, et võõrastega juttu teinud inimesed on hiljem rõõmsamad, kuigi suhtluse algatamisel on sageli takistuseks hirm teistest erineda. 

Nicholas Epley ja Juliana Schröder värbasid katse tarbeks Chicagos kohvikuketi kinkekaartidega üle saja vabatahtliku ja jagasid nad kolme rühma, vahendab ERRi teadusportaal.

Neist kahele anti ülesandeks ühistransporti kasutades omaette hoida ja traditsioonilisi kirjutamata reegleid järgida või võõra kõrvalistujaga juttu teha. Kolmas rühm pidi aga vaid küsimustikku aluseks võttes ennustama, kui mugavalt ja õnnelikuna nad end käitumismalle järgides tunneks. 

Kui keskmine vastaja ennustas, et võõraga rääkimine kahandab nende õnnelikust, edasist produktiivsust ja muudab sõidukogemuse üldiselt kehvemaks, siis sõidu järel täidetud küsimustiku analüüs peegeldas vastupidist trendi, hoolimata sellest, kas tegu oli intro- või ekstravertidega. Sama pidas paika ka bussireisijatega tehtud katsetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles