Teismelised kasutavad üha enam steroide

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvuhormoon lisab jooksukiirust
Kasvuhormoon lisab jooksukiirust Foto: SCANPIX

Kasvuhormooniga eksperimenteerimine Ameerika teismeliste seas on rohkem kui kahekordistunud viimase paari aasta jooksul.

Noored vaatavad üha enam anaboolsete steroidide poole, et paranda jõusaalis sooritusvõimet ja oma füüsilist väljanägemist, kirjutab Fox News põhjaliku Ameerikas läbiviidud küsitluse tulemusele tuginedes.

2013. aastal läbiviidud anonüümses küsitluses osales ligi 4000 keskkoolide õpilast. 11 protsenti neist tunnistasid, et on kasutanud või proovinud sünteetilist kasvuhormooni vähemalt korra. Teismeliste steroidikasutus on viimase küsitluse läbiviimisest kasvanud 5-7 protsenti, leiti uuringu kokkuvõttes.

Ameerika antidopingu ühingu juht Travis Tygrart nentis, et numbrid on tõepoolest suured, kuid midagi üllatavat siiski neis pole. «Arvestades järjest suurenevat online-kaubanduse kasvu sooritust parandavate ainete valdkonnas ja peaagu puudlikku dopingutestimist koolide noorsportlaste seas, ei ole siin midagi üllatavat,» ütles mees.

«See on agressiivse kasumiahnete firmade turundustegevuse tulemus, kus sihtmärgiks on võetud kõige haavatavam tarbijagrupp – lapsed – kes tahavad kiireid tulemusi ja ei huvitu sealjuures oma tervisest,» ütles Tygart. «Kahjuks on tegu väga hästi müüdavate ja suure nõudlusega toodetega.»

Üheksa protsenti tüdrukuid ja 12 protsenti poisse tunnistasid, et on kasutanud sportlike soorituste parandamiseks kasvuhormoone.

Arvestades kui kallis on ehtne kasvuhormoon, on võimalik, et mitmed noored, kes väitsid, et on seda tarvitanud, said tegelikult petukaupa. «On väga raske öelda, mis on täpselt neis ainetes, mida noored tarbisid, või millist lühi- või pikaajalist mõju see nende tervisele avaldab,» leiti uuringut analüüsides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles