Alkohol parandab lõhnataju

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi tarbimisel tuleks olla ettevaatlik.
Alkoholi tarbimisel tuleks olla ettevaatlik. Foto: SCANPIX

Inimese lõhnataju võib paraneda nii harjutamise, ajukahjustuse kui ka psühhoaktiivsete ainete mõjul ning värske uurimistöö näitab, et sarnane toime on ka alkoholil.

Iisraelis asuva Weizmanni teadusinstituudi töötajad spekuleerisid, et mõõdukas koguses alkoholi tarbimisel ilmnev pidurdusmehhanismide mõju vähenemine tõstab ka aju tundlikkust, vahendab ERRi teadusportaal

Hüpoteesi kontrollimiseks korraldasid teadlased kolm katset ning nende põhjal võis täheldada, et alkohol parandas tõepoolest lõhnataju, kuid vaid teatud piirini. Lõhnatunnetus halvenes hüppeliselt, kui naised manustasid tunnis üle kahe ja mehed üle kolme alkoholiühiku.

Töörühm loodab järgmisena  katsete ajal ajustülevõtteid teha, et leida, mis täpselt lõhnataju paranemiseni viib ning kas see annab vihjeid, kuidas kaotatud lõhnataju taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles