Miks looma ei tohi randa kaasa võtta?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomadele ei meeldi päevitada.
Loomadele ei meeldi päevitada. Foto: Panther Media/Scanpix

Ligi 30-kraadiste suveilmadega ei tohiks unustada kuumuse mõju ka lemmikloomadele, näiteks ei ole mõistlik neid randa kaasa võtta. 

Eestimaa Loomakaitse Liidu juht Heiki Valneri sõnul võib lemmikloomi randa kaasa võttes seada ohtu nende tervise. Tema sõnul loomad päevitamist ei naudi ja need inimesed, kes seda ei usu, pangu ise endale kasukad selga, karvamütsid pähe, kindad kätte ja mingu rannaliivale lesima.

«Ka koera jätmine autosse on praeguste kuumade ilmadega väga riskantne ja lausa loomavaenulik, sest masin kuumeneb ka praokile jäetud akendega väga kiiresti kuumemaks kui korralik saun ning ükski õnnetu hing seda välja ei kannata,» nentis Valner.

Kuumarabanduse vältimiseks tuleks pakkuda lemmikule piisav kogus joogivett ning päikese eest varjumise võimalus. Samuti on koerale äärmiselt ohtlik tugev treening kuuma ilmaga. Ketikoerte ketiulatus peab koerale jätma võimaluse varjuda päikese eest ka kuskile mujale kui kuuti, sest ka kuudi sees valitsev temperatuur võib päikese käes tõusta eluohtlikult kõrgele.

Kuumarabandus tekib kergemini loomadel, kellel esineb südame- või hingamisteede probleeme ja ülekaalulisust. Eelsoodumusega on lühininalised tõud, näiteks buldog, mops ja Pärsia kass. Iga loomaomaniku kohustus on tagada oma loomale võimalus kuuma eest varjuda.

«Vaatamata aastatepikkusele teavitustööle on igal aastal suvekuumuse saabumine näha ka meie patsientidel. Igapäevaseks muutuvad õhutusasendisse jäetud akende vahele jäänud või aknast alla kukkunud kassid, kes tihti ka oma elu just nende vigastuste tõttu jätavad. Samuti näeme liigagi tihti kuumarabanduse saanud koeri,» rääkis loomade kiirabikliiniku peaarst Kairi Lüüs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles