Katse: kumb robotniiduk teeb aias paremini tööd?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Husqvarna Automower 320 näitas katses end igati tubli niitjana.
Husqvarna Automower 320 näitas katses end igati tubli niitjana. Foto: Pm

Robotniidukeid testinud pere jäi oma uute sulastega igati rahule ja kuigi oma põhitööga said nii Miimo 500 kui ka Husqvarna Automower 320 hästi hakkama, meeldis üks teisest siiski pisut rohkem.

«Lõike osas vahet polnud, kuid Husqvarna üllatas meeldivalt sellega, et suutis varem niidetud ja niitmata ala ühtlustada peaaegu ühe päevaga, kusjuures ei töötanud 24 tundi järjest,» rääkis Tarbija24 palvel niidukeid oma Tallinna koduaias testinud Marge Tragon. Ta lisas, et kuna Miimo (Honda toodang) jõudis nende õuele esimesena, siis sellega sama asja katsetada ei saanud.

Perele tuli üllatusena, et vihm ei häirinud kumbagi masinat. «Laaduri põhjas oli tugeva vihmaga päeval lausa loik, aga see aparaati ei morjendanud,» tõi ta näite. Ka ei mõjutanud märg muru niitmistulemust. Mõlemad robotid said plusspunkti selle eest, et lahtist muruniidet, mida tavaliselt jalgadega tuppa tassitakse, ei tekkinud.

Paigaldus oli mõlemal firmal pere hinnangul ladus, kuid Miimo müüjad tegid seda veidi kiirustades. «Kaabel oli maha pandud enne, kui minuga selles osas üldse midagi räägiti,» tõdes aiaomanik. Ta lisas, et kuna tegu polnud n-ö päris paigaldusega, siis loodetavasti on püsipaigalduse puhul arutelu tellijaga põhjalikum. «Miimo puhul tundus mulle ka kummaline, et mina pidin soovitama panna laadimisjaam veidi rohkem pilkude eest varju, samas Husqvarna puhul arvestasid mehed seda ilma minu ütlemata,» rääkis aiaomanik.

Husqvarna  puhul meeldis pererahvale juhtkaabli olemasolu, millega on viidud miinimumini võimalus, et tühjeneva akuga aparaat ei jõua laadimisjaama. «Kuigi traatide maast eemaldamine ei ole vist kõige olulisem aspekt niiduki kasutamise juures, mainin siiski, et kui traadid maast eemaldati, jäi juhtkaablist muidugi täiendav triip murusse,» rääkis naine. Samas kasvasid triibud päris kiiresti kinni.

Testijate kinnitusel on mõlemat robotit väga lihtne endal seadistada. Miimol on selleks pildiikoonid, Husqvarnal tekst. «Enne proovimist arvasin ma, et niiduk ise automaatselt määrab, millal niita vastavalt muru kõrgusele ... Aga no nii tark ta siiski ei ole,» tõdes naine. Kuigi kumbki masin kõva häält ei teinud, tundus nende perele, et Miimot oli pisut vähem kuulda.

Miimosid on müügil ka eri värvides.
Miimosid on müügil ka eri värvides. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Välimuselt meeldis Miimo rohkem. «Oli kuidagi elegantsema joonega,» põhjendas pere oma eelistust. Husqvarna välimus tundus futuristlikum. Kui Miimot saab tellida eri toonides, siis Husqvarna ostjatel tuleb leppida musta värvi sulasega.

«Häirivaid tegureid nagu polnudki, kui ehk välja arvata kerge ebakindlus varastamise osas,» võttis pere kahenädalase proovimisaja kokku. Vargusehirmu saab vähendada, kui lasta niidukil töötada ajal, mil pererahvas on kodus. «Samas, kui kodust pikemalt ära oled, näiteks puhkusel, oleks just vaja, et muru meetriseks ei kasvaks,» arutles naine.

Kui laadimisjaam on varjul, pole niiduki varastamisel mõtet, sest üles tõstes see seiskub ega käivitu enne, kui on sisestatud kasutaja määratud käivituskood. Lisaks annavad niidukid päris kõva signaali. «Kui aga juba laadimisjaama maast lahti kangutamiseks läheb, on see päris tähelepanuäratav ja helisid tekitav tegevus. Nii et varastamine tegelikult vist tõesti ei ole suur probleem,» arutles aiaomanik.

Pärast kahenädalast proovimist on pere veendunud, et selline töötegija võiks nende aias ringi mütata küll. «Eriti mõnus tunne oli päeval, mil vihma valas, toast vaadata, kuidas robot õues järjekindlalt toimetab, ja teada, et isegi vihmaga ei kasva muru liiga pikaks – asi on kontrolli all,» kiitsid nad roboteid.

Kumba masinat eelistada, on pererahva hinnangul raske öelda. «Välimuse ja vaiksuse järgi võtaksime ehk Miimo, aga samas Husqvarnal on kogemus nendega pikem ja kasutamisel tuleb ehk ette vähem halbu üllatusi,» arutles naine. Ka on Miimo kallim.

Kui naabritega on suhted head, siis oleks vast kõige mõistlikum osta masin hoopis kahe pere peale. «Vaadates niitmise tulemust, tundus, et meie ligi 900 ruutmeetri kena hoidmiseks piisaks kahepäevaste tsüklitega niitmisest – kaks päeva meil, kaks naabril,» pakkus ta välja. Sel juhul tuleks määrata pikem niitmise aeg, nii et masin saab maksimaalselt koormust, samas on jagatud nii soetamis- kui ka hoolduskulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles