Vaata, millised karistused ootavad napsuseid rattureid Euroopas

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored jalgratturid. Pilt on illustreeriv.
Noored jalgratturid. Pilt on illustreeriv. Foto: Kavashkin Boris/COVI

Suvisel ajal ringi reisides tasuks teada, et kui sõita jalgrattaga joobeseisundis, võib see tähendada soolaseid trahve paljudes Euroopa riikides.

ADAC andis oma kodulehel ülevaate seadusega lubatud joobetasemest jalgrattaga sõitmisel Saksamaal ja väljaspool seda ning trahvidest, mis võib lubatud piirist üleastujaid tabada.

Kes otsustab Saksamaal joobes olekus jalgrattasadulasse istuda, on sisuliselt kriminaalkurjategija juhul, kui joove ületab 1,6 promilli ja sõitja ei ole rattasõitu silmanähtavalt suuteline kontrollima.

Avastades sellise sõitja, määratakse talle trahv (ühe kuu netosissetulek), kuid lisaks võib politsei teha talle kohustuseks arstliku kontrolli, milles ilmnevate teatud probleemide järel võidakse jalgratturilt juhtimisõigus ära võtta.

Riik

Seadusega lubatud joove

Trahvisumma eurodes

Belgia

0,5 promilli

Alates 150

Taani

Ei ole (1)

Alates 135 (2)

Soome

Ei ole (1)

(2)(3)

Prantsusmaa

0,5 promilli

Alates 90

Suurbritannia

Ei ole (1)

Alates 35 (2)

Iirimaa

Ei ole (1)

Kuni 2000 (2)

Itaalia

0,5 promilli

Alates 500

Horvaatia

0,5 promilli

Alates 65

Luksemburg

0,5 promilli

Alates 145

Holland

0,5 promilli

Alates 140

Norra

Ei ole (1)

(2)(3)

Austria

0,8 promilli

Alates 800

Poola

0,2 promilli

Alates 145

Portugal

0,5 promilli

Alates 250

Rootsi

Ei ole (1)

Alates 180 (2)(3)

Šveits

0,5 promilli

Alates 110

Slovakkia

0,0 promilli

Alates 200

Hispaania

0,5 promilli

Alates 500

Tšehhi

0,0 promilli

Alates 100

Eesti

Ei ole

Kuni 400

(1) Keelatud ainult juhtudel, mil jalgrattur eirab liikluses alkoholijoobest tingitult ohutusnõudeid.
(2) Arvesse võetakse konkreetseid juhtumeid ja lähenetakse individuaalselt, kuid eelduseks on et jalgrattur eirab liikluses alkoholijoobest tingitult ohutusnõudeid. 
(3) Töötasuga seotud trahv

Eestis kehtivate seaduste järgi on ka jalgrattur juht ning liiklusseadus keelab ükskõik millise sõiduki juhil olla joobeseisundis.

«Siiski ei käsitleta jalgratturi joovet sarnaselt mootorsõidukijuhi omaga, kus karistus sõltub joobeseisundi raskusest. Jalgratturi joovet kontrollitakse indikaatorvahendiga ent kui autojuhtide puhul on vajalik ka tõendusliku alkomeetri kasutamine, siis jalgratturi puhul mitte,» selgitas Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak.

«Joobeseisundis jalgratturit saab vastutusele võtta liiklusseaduse paragrahvi 259 alusel. Kui rattur on joobes, ent teisi rikkumisi ei esine, on maksimaalne rahatrahv kuni 40 eurot. Kui ta aga rikub joobeseisundis ka teisi liiklusnõudeid, siis võib rahatrahv olla juba kuni 400 eurot,» lisas Tänak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles