Seljavalude vastu paratsetamooliga ei saa

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Sageli kasutatakse tugevate alaseljavalude vastu paratsetamooli, kuid tegelikult on see täiesti tarbetu, selgub värskest uuringust.

Suurim seni läbiviidud uuring toob välja, et paratsetamool ei aita kiirendada vigastusest paranemisele kuluvat aega ega paku platseebost efektiivsemat valuleevendust, kirjutab BBC.

Uuring seab kahtluse alla, kas paratsetamool peaks ikka olema esmane valik valuvaigistite seas. Samas toonitavad eksperdid, et igaüks, kes kaalub mistahes muutust mistahes tablettide tarbimises, konsulteerigu enne arsti või apteekriga.

Ligi 26 miljonit Suurbritannia inimest kannatavad igal aastal alaseljavalude käes, maailmas on see üks peamisi töövõimetuse ja invaliidsuse põhjuseid.

Uurijad vaatlesid rohkem kui 1650 Austraalia esmaabipunktides seljavalude tõttu käinud inimest, kes vaevlesid seljavalude käes kuus nädalat või vähem.

- Kolmandik neist tarbisid regulaarselt paratsetamooli.

- Kolmandik võttis ravimit siis, kui tundis valu.

- Kolmandikule anti platseebo (0-efektiga) tabletid.

Paratsetamool ei vähendanud valu intensiivsust ega parandanud unekvaliteeti. Teadlaste hinnangul ei esinenud kellelgi kolmest grupist märgatavaid paranemisi 17 vaatluspäeva jooksul.

Uuringu üks autoreid Christopher Williams Sydney ülikoolist ütles, et uuring peaks panema meditsiinitöötajaid kaaluma, kas paratsetamooli peaks ikka valude puhul esimese asjana soovitama.

Uurijate sõnutsi võivad alaseljavalusid põhjustavad tegurid sootuks erineda neist, mis põhjustavad pea- ja hambavalu ning operatsioonijärgseid ebamugavustundeid. Viimaste puhul on tõendid, mis kinnitavad, et paratsetamool võib nende leevendamisel suureks abiks olla.

Uuringus osalenud inimesed, kes muuseas said oma seljavaludest lahti kiiremini kui varasemad katsealused, ütlesid, et uuringu läbiviijatelt saadud soovitused ja moraalne tugi olid ravimitest palju efektiivsemad.

Oxfordi linnas asuva Churchilli haigla arst Andrew Moore ütles uuringut kommenteerides, et paratsetamool ei toimi igasuguse valu korral ning ei pruugi toimida ka iga inimese peal.

«Viimasel ajal on hakanud ilmnema, et paratsetamool ei paku abi inimestele, kel on just kroonilised seljavalud,» ütles Moore. «Ma olen veendunud, et 10 aasta jooksul muutub soovitus paratsetamooli esimese valikuna valuvaigistina kasutada.»

Teadlased soovitavad seljavalude korral vältida liigset istumist või lamamist ning võtta rohkem aega väljas liikumiseks.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles