Terve Eesti Sihtasutus kutsub üles tegema HIV testi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiinitöötaja võtab HIV-test tegemiseks verd.
Meditsiinitöötaja võtab HIV-test tegemiseks verd. Foto: SCANPIX

Reedel, 25. juulil saab avalöögi teist korda Terve Eesti Sihtasutuse üle-eestiline HIV-testimistuur, mille käigus on kõigil soovijatel võimalik teha tasuta HIV kiirtest.

Avalike testimiste eesmärgiks on julgustada inimesi HIV testi tegema ning tõsta täisealise elanikkonna teadlikkust HI-viirusest ja levikust.

Eestis on enam kui 8800 diagnoositud HIV-nakatunut ja hinnanguliselt 3000 inimest, kes ei tea oma HIV-nakkusest. HIV ei levi olmekontaktides. Küll aga on nakkuse oht suur kaitsmata seksuaalvahekorras.

Terve Eesti Sihtasutuse tegevjuht Hannes Lentsi sõnul on viimaste uuringute järgi Eesti koolinoored tublid ühed Euroopa tublimad kondoomikasutajad, kuid täisealise elanikkonna hulgas on endiselt palju neid, kes isegi uue seksuaalsuhte korral kondoomi ei kasuta, seades ohtu oma ja oma järgmiste partnerite tervise.

«Peamisteks põhjusteks, miks kondoomi ei kasutata on usk, et minu partneril pole HIV-nakkust. Kahjuks ei kaitse selline usk sind aga veel nakkuse eest» tõdeb Lents.

Kondoom on ainus viis end seksuaalvahekorras HIV-nakkuse eest kaitsta ja testimine on ainus viis teada saada, kas inimene on HIVi nakatunud või mitte.

HIV kiirtesti tegemiseks piisab vaid mõnest veretilgast näpu otsast ning paarist minutist. Testimisi viivad läbi professionaalsed meditsiinitöötajad, kes vajadusel ka inimesi HIVi osas nõustavad.

Ürituse raames saab asjakohast infot HIV-nakkuse ja selle leviku kohta ning jagatakse tasuta kondoome.

Testimised toimuvad:

  • 25. juulil kell 14-18 Haapsalu Rimi parklas
  • 26. juulil kell 12-17 Pärnu ranna-alal, klubi Sunset kõrval
  • 27. juulil kell  13-18 Viljandi Statoilis

Testimistuuri viib läbi Terve Eesti Sihtasutus koostöös Tervise Arengu Instituudiga. Tasuta testid pakub AIDS Healthcare Foundation.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles