Tööõnnetuste arv on hüppeliselt kasvanud

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Paepargi tänava ehitusobjekti katusel juhtus surmaga lõppenud tööõnnetus.
Tallinnas Paepargi tänava ehitusobjekti katusel juhtus surmaga lõppenud tööõnnetus. Foto: Erik Prozes

Kindlustusfirma teatel on registreeritud tööõnnetuste arv viimasel viiel aastal kasvanud 60 protsenti, millest peamised on juhtunud ehituse ja transpordi valdkonnas.

Sagenenud on ka tervishoiutöötajatega juhtunud tööõnnetused. Statistikaameti andmetel juhtus tänavu esimesel poolaastal töötajatega õnnetusi 2100 korral.

If Kindlustusele laekus tänavu 27 teadet tööõnnetustest, millest valdavad on juhtunud ehitussektoris, kus sageli kukutakse kõrgelt või jäädakse ehitustehnika alla. Samuti leiavad paljud õnnetused aset transpordi, sealhulgas raudteetranspordi valdkonnas, remonditöökodades ning ka töötlevas tööstuses, kus jäädakse erinevate seadmete vahele, vigastatakse end tööstuslike lõikevahenditega ning mitmel korral on jäädud ka riiulite alla.

Üha rohkem on ka tervishoiu- ning sotsiaaltöötajatega juhtunud tööõnnetusi. Valdavalt on tegu olnud patsiente tõstes saadud seljavigastustega, aga on olnud ka narkomaanide rünnakuid ning sagenenud on kallaletungid sotsiaaltöötajatele.

If Kindlustuse vastutuskindlustuse tootejuhi Aune Pärna sõnul kasvab tööõnnetuste arv tavaliselt suvel.

«Suvel kasutatakse sageli noori hooajalisi töölisi ning praktikante, kes ei saa paraku vajalikku väljaõpet ja seetõttu sagenevad ka õnnetusjuhtumid. Samuti juhtub rohkem õnnetusi ka juba pikka aega ühes ametis olnud töötajatega, kelle töö on tänu suurele kogemusele muutunud juba rutiiniks ning ohutusele ei pöörata enam piisavalt tähelepanu,» sõnas Pärn.

Pärn lisab veel, et suuremad väljamaksed on püsiva puude ning surmajuhtumite puhul, kus töötajast jäävad maha alaealised lapsed, kelle täisealiseks saamiseni tuleb maksta töötaja keskmist palka.

Suurim tööõnnetuse puhul väljamakstud summa oli Ifis 149 000 eurot, keskmine kahju jääb 3500 euro juurde.

Kindlustus hüvitab tööõnnetuse kahjud töötajale või tema perekonnale juhul, kui tööandjal on sõlmitud tööandja vastutuskindlustus.

Möödunud aastal laekus Ifile 67 teadet tööõnnetustest, tänavu on poole aastaga teada antud 27 töötajaga juhtunud õnnetusest, neist üks lõppes töötaja surmaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles