Miks peaks hantli asemel sangpommiga treenima?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
sangpomm
sangpomm Foto: Elmo Riig / Sakala

Sangpommidega treenimine on muutunud aina populaarsemaks, seetõttu neile, kes pole veel proovinud, võiksid alljärgnevad soovitused kasulikud olla.

Viisteist aastat tagasi teadsid väga vähesed inimesed väljaspool Ida-Euroopat sellest, mis asjad on sangpommid, väidab ajakiri Men’s Health.

Täna on need raskused väga levinud pea kõigis Ameerika jõusaalides ning tekkinud on eraldi sangpommitreeningud. Ajakirja väitel on kuues kõige guugeldatum treeningunimetus just «harjutused sangpommiga».

«Sangpommid on palju kasutajasõbralikumad võrdluses kangide ja hantlitega,» ütleb üks sangpommiga treenimise entusiaste Pavel Tsatsouline.

«Sangpommidega ei tarvitse iga muskligrupi eraldi treenimisel nii suurt rõhku panna, kuna nendega treenimine ise annab juba väga suure koormuse kogu keha treenimisel,» lisas ta.

Kolm treeningureeglit, mida peaks jälgima sangpommidega treenides:

Mõista, kuidas need sinu kehale mõjuvad

«Erinevalt kangist või hantlist on sangpommi raskus käepidemest eraldiseisev. «See võimendab ballistilisi jõude kiiretes, dünaamilistes liigutustes, tekitades tunde, et sama raskusega sangpomm on hantlist raskem,» ütles Tsatsouline. Sangpomm aitab palju kiiremini stabiliseerida lihaseid, keha keskosa ja koordinatsiooni, aidates kasvatada jõudu ja kasvada lihaseliselt suuremaks. Tänu selle peenikesele käepidemele aitab see lisaks lihaste treenimisele arendada ka haardetugevust.

Tea, millal sangpomme kasutada

Sangpommid on ideaalsed plahvatusliku kogukehatreeningu tegemiseks. Harjutustest efektiivseimad on kiigutamine ja kiirhaarded,» ütleb Tsatsouline. Samuti on need head üle pea tõstes, sest nii arendad ühel ajal nii alakeha kui ülakeha jõudu. Triitsepsi, biitsepsi ja teiste veel väiksemate lihasgruppide treenimiseks töötab sangpomm täpselt sama hästi kui hantel. Kui tahad kasvatada raskusi, oleks siiski mõistlikum kasutada kangi.

Keskendu oma kehale

Sangpommi kuju muudab harjutuste tehnilise sooritamise isegi veel olulisemaks. «Randmed tuleb hoida käsivarre suhtes sirges asendis ,» õpetab Tsatsouline. Randmete kõverdamine ei lase jõul efektiivselt rakenduda. Jõukese tuleb hoida kandadel, õlad all ja taga. «See suurendab sinu keha stabiilsust ja võimaldab kasutada rohkem jõudu, arendades sinu keha iga liigutusega,» teab Tsatsouline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles