Ärge minge Saaremaale!

Claire Peinar
, peatoimetaja assistent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viidumäe looduskaitseala vaatetorn
Viidumäe looduskaitseala vaatetorn Foto: Claire Peinar

Üldse ei ole vaja kuhugi minna. Istuge parem kodus. Või tööl. No, või kui lähete, siis püsige Kuressaares, käige mööda poode, tutvuge kohalike käsitöömeistrite toodanguga, jooge tänavakohvikus õlut ja pidutsege ööklubis.

Äärmisel juhul minge mõnda turismitallu, neid on Saaremaal palju ja väga huvitavaid.

Aga metsa ja mere äärde ärge minge. Sest imeline on olla metsas, kus keegi ei kilka ega karju ning ATV-ga ringi ei ralli. Ja milline ülendav tunne on jalutada rannal, kus silmapiirini pole ühtegi inimest ega majagi. Looduseasukad elavad isekeskis oma elu, rannaliival on arvukalt linnu- ja loomajälgi, loodus on rõõmus ja rahulik.

Päris kindlasti pole vaja rännata Viidumäe looduskaitsealal, mis asub muistse Antsülusjärve rannaastangu ümbruses. See on Saaremaa vanim ja kõrgeim osa, kus leiab väga palju erinevaid taime-, seene- ja loomaliike. Sealsetel metsaradadel liikudes jälgib teid pidevalt kümneid silmapaare ja kui veab, siis võite mõnda silmapaari omanikku ka oma silmaga näha.

Mitte mingil juhul ärge minge rannaäärsetesse kaluriküladesse, sest seal on veel säilinud roogkatusega maju ja pikki kiviaedu. Seal võib kohata lahkeid inimesi, kes pakuvad teile koduahjus küpsetatud musta rukkileiba ja kostitavad koduõllega ning tunnevad huvi teie käekäigu vastu.

Kui mu naerusuine karm jutt tundus raskevõitu vastu võtta, siis ei ole muud teha kui tuleb teil ikkagi Saaremaale minna ja jääda sinna kohe pikemaks ajaks. See on üks omamoodi saar, mis poeb teile hinge ja enam lahti ei lase.

Te jääte Saaremaast sõltuvusse ning leiate end üha ja üha sinna tagasi tahtmas, minemas ja olemas. Ja õige ka, sest see on maa, kus süda on rahulik ja hing heliseb, meeled on erksad ja sõnad sõbralikud. Seal on lihtsalt hea olla.

Saaremaale minnes on veel üks oht oma süda kaotada – see on Muhu, millest üle saab, aga ümber mitte. Aga see on juba üks teine jutt. Igatahes te olete hoiatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles