Lugeja küsib: kuidas saab voodihaige endale uue ID-kaardi?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

«Olen 80-aastane ja liikumisvõimetu. Mitmed aastad on juba minu pojal juriidiliselt kehtiv allkirja andmise õigus minu eest. 2004 aastal saades ID-kaardi, mille kehtivuseks oli 10 aastat, arvasin, et kas ikka saan uut muretsetud (kui elangi). Ja ei saagi! Samuti ei saa muretsetud paljud minuvanused ja lamajad haiged. Näib, et seadusandja ei ole küll sellele mõelnud,» kirjutab lugeja.

«Kas minusugustel haigetel saaks ID-kaarti pikendada? ID-kaardi pikendamine võiks toimuda meie avalduste alusel, mida kinnitab perearst koos valla sotsiaalnõunikuga. Mis mõjud on sel juhul, kui kaart jääb pikendamata? Või on nii, et kraanaga autotäis liikumisvõimetuid ja lamavaid haigeid pilti tegema ja allkirja andma?!! Kelle kulul? Palun konkreetset vastust asjaomastelt instantsidelt (omavalitsuste lahendamisele viitamine ei rahulda).Asi on ikkagi väga tõsine! Kuna olen pikaaegne igapäevane Postimehe lugeja ning tellija, palun vastust Postimehe veergudel,» kirjutas proua.

Vastab politseiameti pressiesindaja Andres Sang.

 Uut ID-kaarti saab taotleda ka kodust, nii posti kui e-kirja teel. Posti teel taotlemise puhul tuleks foto saata e-mailiga. E-kirja teel taotlemise eelduseks on, et taotleja kasutab digiallkirja.

 Fotot võib igaüks kodus teha tavalise käepärase fotoaparaadiga. Kõige olulisem tingimus foto puhul on, et taust oleks hele ja ühetasane ning et foto resolutsioon oleks piisavalt suur. Täpsemad juhised foto tegemiseks on allpool oleva lingi sees.

 Kui inimene ei saa ise liikuda, kuid suudab allkirja anda, võib dokumendi koju tuua kohaliku omavalitsuse töötaja. Kui inimene ei saa ise allkirja anda, siis toob dokumendi koju kodakondsus- ja migratsioonibüroo töötaja.

  Täpsemad juhised taotlemiseks on siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles