Ostja: poed teevad meist Euroopa suurimad kilekoti kasutajad

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased on Euroopas õhukeste kilekottide kasutamise edetabelis esirinnas.
Eestlased on Euroopas õhukeste kilekottide kasutamise edetabelis esirinnas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Suure pere ema hinnangul on Eesti elanikud Euroopa suurimad kilekottide kasutajad, kuna poodides  pakutavad kilekotid lähevad kergesti katki ja neid lihtsalt tuleb mitu võtta.

«Mina pean oma perele suures koguses süüa ostma ja alailma on häda sellega, et kui võtad rohkem kui kümme mugulat, siis õhuke kilekott lihtsalt laguneb kätte ära,» rääkis naine Tarbija24. «Alles eile nägin, kuidas ühe ostja õunad kukkusid koti purunedes kassalindile ja neid tuli kokku korjata,» lisas ta.

Naise hinnangul on see Eesti poodides üldine häda ja ainus lahendus on lihtsalt kasutada vähemalt kahte kotti korraga. «Ja siis räägitakse, et me kasutame Euroopas kõige rohkem õhukesi kilekotte,» sõnas naine. Kui mõne aja eest oli Prismas võimalik vähemalt kartulid panna tugevamasse ja suuremasse kotti, siis nüüd on sealt needki kadunud.

«Rimi kauplustes on puu-ja köögivilja osakonnas valikus küll vaid ühte sorti kilekotid, ent samas pole meieni jõudnud väga palju klientide tagasisidet, et need poleks vastupidavad,» imestas poeketi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats. Ta lisas, et poekett kaalub aina enam kilekottide  asendamisele loodustsäästvama variandi vastu. «Seepärast on hetkel  katsena Haabersti Rimi kaupluses puu- ja köögivilja osakonnas hoopis väikesed paberkotid. «Kui kliendid selle hästi vastu võtavad, hakkame sarnast võimalust pakkuma ka teistes Rimi kauplustes,» lubas Bats.

Selveri esindaja Piret Putko sõnul on kauplustes kasutatud erinevaid kilekotte ja on välja valitud suurus, mis on kliendi jaoks optimaalne. «Suurema ostu puhul saab klient pakendada mitmesse kilekotti, kuid samas saab kasutada ka väiksema ostu korral,» lisas ta.  Putko sõnul pole poele negatiivset tagasisidet üldiselt tulnud.  «Kindlasti võivad mõned puuviljad kergemini koti katki teha, kuid see võib juhtuda ka paksemate kottide puhul,» oli ta veendunud.

Suuremaid kilekotte on Selver kasutanud mitmetes kauplustes kartulite juures ning samuti kõrghooajal mandariinide juures.  Kogu ketis kulub ühes kuus umbes 2,5 – 3 miljonit kilekotti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles