Nudistide klubid kaotavad rohkem liikmeid kui riideid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alasti päevitajaid kipub jääma vähemaks.
Alasti päevitajaid kipub jääma vähemaks. Foto: Panther Media/Scanpix

Paljud sakslased naudivad tänini Hispaania ja Prantsusmaa randades paljalt päevitamist, kuid oma kodumaal, kus on valitsenud pikalt kogu keha päevitamise traditsioon, näitab nudistide liikumine taandumise märke. 

Peaaegu sajandi jooksul on Saksamaa päikesekummardajad kogunud tuntust kui lahtiriietujad, kes on turistidele justkui esimene vaatamisväärus liigagi kiiresti mööduvates suvepäevades, vahendab Local. 

Eriti kuna 1970ndate muretud nudistid, keda ei kammitsenud enam nende vanemate liigagi ranged moraalinormid, liiguvad ringi nii randades, järvede ääres kui ka parkides.

Selline käitumine oli eriti populaarne endisel kommunistlikul Ida-Saksamaal, mille elanikud tähistasid seda kui üht vähestest võimalustes näidata muidu väga kammitsetud ühiskonnas oma vabameelsust.  

«Ühiskond on muutumas,» rääkis Saksa Föderatsiooni nudistide klubide president Kurt Fischer intervjuus AFPile.

Saksamaa 145 nudistide klubi liikmete arv on aga langenud kaks protsenti aastas ning tumeda nahatooni kummerdajad vananevad kiiresti. Enamik nudistidest on praegu 50-60ndates ning alla 25-aastaseid liikmeid peaaegu polegi.

Fischer süüdistab äärmuslikes muutustes inimeste tööelu: ebaregulaarsed graafikud ja töötunnid ei jäta tema sõnul klubide ja ühingutega tegelemiseks aega.

«Kakskümmend aastat tagasi olid peaaegu kõigil nädalavahetused vabad,»  rääkis Fischer. «Nüüd tuleb olla paindlik peaaegu igal ametikohal ning vaba aja määrab tööandja,» lisas ta veel.

«See on aga probleem organisatsioonidele, mis toovad inimesed kokku kindlal ajal toimuva ürituse jaoks,» nentis Fischer.

FKK klubil toimub palju üritusi ja võistlusi. Osa võetakse nii lauatennise kui ka Kreekas purjetamisest.

Viimaste sajandite jooksul on muutunud ka inimeste puhkamisvõimalused. «Nad ei taha enam pühenduda, » rääkis DKFi president. «Inimesed tahavad teha ühel nädalavahetusel üht ja järgmisel teist,» selgitas ta.

Eriti kehtib see nooremate inimeste kohta. Nemad ei taju, et avalikus kohas bikiinide või ujumispükste seljast võtmine võib olla oluline näiteks grupiidentiteedi kasvatamiseks. 

«Rulatamine on trendikas, aga ihualasti kindlasti mitte,» ütles Ficher naerdes.

Samuti on jäänud nudistidele kättesaamatuks noored, kel on immigrandi taust või kes on pärit moslemi kultuuriruumist, kus peetakse alasti keha tabuks.

Samas on paradoksaalne, et end nudistideks mittepidavate Saksa inimeste seas on paljalt vettehüppamine jätkuvalt populaarne.

«See on muutunud loomulikuks, osaks elustiilist, kus tahetakse olla loodusega kontaktis,» rääkis Peter Zellmann Viini puhkamis- ja turismikeskusest. «Me ei pea olema enam osa ühendusest või struktureeritud organisatsioonist,» selgitas ta.

Konservatiivsuse poolest tuntud Münchenis asub suur park Englischer Garten, milles leidub ka eraldi nudistidele mõeldud ala. Paljud välisturistid on aga ehmatanud, märgates keset rohelust alasti inimesi lendavat taldrikut mängimas. Ka Lääne- ja Põhjamere ääres on eraldi rannad ujumisriietega või ilma nendeta ujumiseks.

«Kui suveilmad lõpuks Euroopasse jõuavad, koorib 8 kuni 12 miljonit saksa nudisti siiski riided seljast,» rääkis Prantsuse geograaf Emmanuel Jaurand, kes koostas võrdleva uurimuse nudismikultusest Saksamaal ja  Prantsusmaal.  

Uurimusest järeldas Jaurand, et Saksamaa jääb ka edaspidi «linnale omase loomuliku ning tagasihoidliku nudismi» juurde ja «nudism eemaldub igasugusest seksuaalse alatooniga seostest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles