Töövaidluste arv näitab langustrendi

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu tegutseb üle vabariigi 11 töövaidluskomisjoni.
Praegu tegutseb üle vabariigi 11 töövaidluskomisjoni. Foto: Urmas Luik

Töövaidluskomisjonidele esitati esimesel poolaastal kokku 1192 avaldust, mis on 23 protsenti vähem kui eelmise aasta samal perioodil.

Töötajad esitasid selle aasta kuue kuuga 1033 avaldust, mis sisaldasid kokku 1837 erinevat nõuet. Tööandjatelt laekus samal perioodil 159 avaldust.

Tööinspektsiooni peajuristi Elina Soometsa sõnul olid töötajate avaldused peamiselt seoses maksmata töötasuga ning töölepingu lõppemisel sissenõutavaks muutunud nõuetega.

«Ühelt poolt töövaidluste arv jätkab vähenemist ning on jõudnud viimase kümne aasta madalaimale tasemele, kuid teiselt poolt tõuseb tööandjate esitatud avalduste osakaal. Selle pinnalt ei saa veel kindlalt väita, et töötajatepoolsed rikkumisi esineks rohkem. Pigem on tegemist tööandjate teadlikkuse tõusuga,» selgitas Soomets.

Kui 2013. aastal esitatud avaldustest sisaldas iga kolmas tööandja poolt esitatud avaldus töölepingu ülesütlemise vaidlustamise nõuet, siis käesoleval aastal juba iga teine, lisas Soomets.

Töösuhteid kontrollis Tööinspektsioon esimesel poolaastal 355 korda ning kokku tuvastati  921 rikkumist.  Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul esines rikkumistest enim  töötajatele töötasu maksmise tingimustest teavitamata jätmist.

«Lisaks on muret tekitav asjaolu, et seoses sõidukijuhtide töö- ja puhkeajaga tuvastati 354 rikkumist. Väsinud sõidukijuht on ohtlik nii iseendale kui ka teistele liiklejatele, ma ei näe ühtegi vabandust neile rikkumistele.»

Sõidukijuhtide töö- ja puhkeaja kontrolli käigus tuvastati sagedamini ööpäevase puhkeaja nõuete rikkumisi veoseveol ning ettenähtust lühema vaheaja rakendamist veoseveol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles