Lastefond toetab liikumispuudega pisipoisi taastusravi

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mairon-Robin.
Mairon-Robin. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

SA TÜ Kliinikumi Lastefond aitab annetajate toel kaasa kaheaastase liikumispuudega Mairon-Robini taastusravile tasudes pisipoisile vajalike füsioteraapia ja massaaži lisaseansside eest.

Mairon-Robin ja tema kaksikõde sündisid enneaegselt 31. rasedusnädalal. Raseduse ja sünnituse käigus lapsel tekkinud hapnikupuuduse tagajärjel sai kahjustada Mairon-Robini aju. Hetkel on poiss 2,5-aastane, ta ei kõnni ning on väga spastiline. Tema jalad on pisikesed ja kangestunud ning tal puudub tasakaal, mistõttu ei suuda ta seista ning käib vaid käpuli. Liikumispuude tõttu on tal raskusi igapäevategevustega toimetulekul.

Poiss saab kord nädalas füsioteraapiat, mida oleks aga vaja senisest enam – vähemalt kolm korda nädalas. Lisaks viibib ta iga kolme-nelja kuu tagant haiglas taastusravikuuril. Last saaks aidata ka selja- ja jalgade massaaž. Üks kord talle vajalikku füsioteraapiat ja massaaži maksab 25 eurot, mis tähendaks perele ühes kuus 200 euro suurust lisaväljaminekut.

Mittetulundusühingu Aktiviseerimiskeskus Ave füsioterapeut Monika Ausmees usub, et füsioteraapiaseansside suurendamine aitaks kaasa Mairon-Robini arengule. «Ta on nupukas ja allub teraapiale hästi, mistõttu olen kindel, et meie edasine sihikindel koostöö aitab tal saada igapäevaelus järjest iseseisvamaks ning parandab tema toimetulekut. Rohkem teraapiatunde aitaksid meil jõuda sensise arengutaseme säilitamise faasist selle parendamise faasi.»

Poisi ema jaoks on intensiivsem taastusravi viimane lootus laps jalule saada. «Kuigi Mairon-Robini areng on olnud väga aeglane, võib see siiski veel jõuda normaalsele tasemele,» räägib ta. «Hetkel on tema füüsiline seisund tõesti üsna paha, sest kõndimise alus on ikkagi seismine, mida ta siiani veel iseseisvalt teha ei suuda.» Ta lisab, et massaaži ja füsioteraapia lisatunnid on viimaseid võimalikke ponnistusi, sest sellised lapsed tõusevad jalgadele umbes kolmeaastaselt, hiljem väga harva.

Kuna poisi ema kasvatab üksinda kolme last, oleks Mairon-Robini kõndima hakkamine ääretult tähtis nii tema, pere teiste laste kui ka Mairon-Robini enda jaoks. «Oleks väga raske, kui ta jääks ratastooli eluaegseks hooldatavaks,» selgitab ta.

Üksikvanema jaoks käib massaži ja füsioteraapia lisatundide eest tasumine aga üle jõu, mistõttu pöördutigi Lastefondi poole, kes otsustas toetada Mairon-Robinit 200 euroga ühes kuus viie kuu vältel. Seeläbi saab poiss lisaks kaks iganädalast füsioteraapia ning massaažikorda, mis toetavad tema arengut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles