Kasu tutvustab: parimad suvised õuemängud ja nende reeglid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroket.
Kroket. Foto: SCANPIX

Kui päikese käes lebamisest küllalt saab, tasuks välja otsida suvised õuemängud, mis võivad põnevamaks muuta nii grilliõhtu kui ka rannaskäigu.

Õuemängudest ostetakse veebipoe Seltskonnahing juhatuse liikme Marek Tammise sõnul enim rõngaste ja lendava taldriku täpsusviset.

«Inimesed teavad, mis need on ja mida tegema peab, ning need on võimalik saada mõistliku hinnaga,» tõdes Tammine.

Tema sõnul sobivad õues mängimiseks veel hästi «Mölkky» ja «Kyykkä», kuid need on kallimad ja nende mängimiseks on tarvis rohkem ruumi.

Tammine soovitas värskes õhus aja veetmiseks torniladumist ehk «Jenga» õuevarianti. «Aga asjad tuleb alati eest ära korjata. Sünnipäeval kipuvad tornid ikka torditüki sisse või morsiklaasi kukkuma,» tõi Tammine näiteks.

Rannas mängimiseks sobib hästi ka petank ning lastele meeldib tema sõnul eriti kroketit mängida.

Foto: Pm

«Kyykkä»

Hind: 41,90 eurot (Apollo), 38,55 eurot (Apollo klubi veebihind), 39,90 eurot (seltskonnahing.ee)

Samuti nagu «Mölkky», on ka «Kyykkä» puidust taktikamäng. Seda saab mängida nii üksikute võistlejate kui ka meeskondadena. «Kyykkä» puhul tuleb märkida maha mänguväljade piirjooned ning mängu eesmärk on lüüa kurikaga vastase mänguväljalt välja kõik kurnid, mis sinna ritta on seatud.

«Kyykkät» mängides tuleks olla ettevaatlik, sest hoogsa mängu käigus võivad võistlejad kogemata kurikaga kedagi tabada. Eriti tuleks seda tähele panna lastega koos mängides. «Kyykkät» on hea mängida näiteks kruusatee peal, kuid sobib ka aiamuru või asfalt.

Rannamõnusid nautima minnes ei tasu «Kyykät» aga kaasa võtta. «Päris liiva sees on raske mängida, sest kurnid ei taha liiva seest välja lennata,» tõdes Tammine. Võrreldes «Mölkkyga» on «Kyykkä» tema hinnangul keerulisem. «Mölkky» on väiksemal alal ja jooni ei pea maha tõmbama,» lisas ta selgituseks.

Foto: Pm

«Petank»

Hind: 9,99 eurot (Jysk), 18 eurot (yessport.ee)

Petangi komplekti kuulub kuus metallist kuuli, mis moodustavad kolm paari.  Komplektis on veel väike puust kuulike ehk snadi, mis visatakse kindla joone taga seistes endast kaugemale. Seda saab mängida nii üksinda, mitmekesi kui ka võistkondadega. Eesmärk on saada metallist kuul snadile kõige lähemale.

«Kui saad ühe kuuli lähemale, saad ühe punkti, kui kaks kuuli, saad kaks punkti,» kirjeldas Tammine mängu käiku. Petangi võidab meeskond või võistleja, kes kogub esimesena 13 punkti. Petanki on mugav mängida nii rannas kui ka murul. «Seda võib isegi asfaldi peal mängida, kuigi see teeb kuulidele veidi haiget,» lisas mees.

Kuule peaks viskama küll ühest ja samast kohast, kuid Tammine soovitas vaheldusrikkama ja huvitama mängu nimel viskamiskohti vastavalt snadi asukohale vahetada. Ka petanki mängides tuleks jälgida, et inimesed seisaksid kuulide viskamise ajal viskaja külje peal, mitte ees või taga.

Foto: Pm

«Lendav taldrik»

Hind: 18 eurot (seltskonnahing.ee)

«Lendav taldrik» on mäng, mille võitmine nõuab täpsust. Enne kui taldrikute lennutamiseks läheb, tuleb asetada maapinnale 200-sentimeetrise läbimõõduga riidest mängulaud, mille peal on kirjas punktisummad. Kõige magusamad punktid asuvad mängulaua keskel. Mida ääre poole taldrik lendab, seda väiksem punktisaak mängijat ootab. «Väiksemad lapsed seisavad riidele lähemal, täiskasvanud võivad 20 meetri kauguselt ka lennutada,» ütles Tammine mängu raskusastme kohta. Täpsusviskeks on kolm taldrikut, millest üks annab topeltpunktid. Seda mängu võib samuti mängida nii aias kui ka rannaliival.

Foto: Pm

«Laste kroket»

Hind: 25 eurot (seltskonnahing.ee)

Kroketis lüüakse nuialaadsete keppidega palle läbi muruplatsile paigutatud väravate. Raja saab endale ise koostada ning mängu eesmärk on jõuda alguspunktist lõpp-punkti. Igal võistlejal on erinevat värvi lööginui ja pall. Viimast lüüakse kordamööda ja mängu võidab see, kes jõuab oma palli esimesena läbi kõigi väravate lüüa. «Kui lööd väravast mööda, pead värava ette tagasi minema, oma mängukorda ootama ja uuesti lööma,» kirjeldas Tammine.

Lastele mäng keeruline ei ole. «Nad ei ole küll nii kannatlikud kui täiskasvanud, vaid tahaksid kogu aeg lüüa, lüüa ja lüüa, aga nad saavad hakkama küll,» kinnitas ta. Aiamängu saab põnevamaks muuta, kui löömiskohti varieerida. «Kes lööb näiteks jalgade vahelt,» ütles Tammine. Veel soovitab ta lastele rõngaste või purkide täpsusviset või laste-golfi.

Foto: Pm



«Mölkky»

Hind: 45,95 eurot (Apollo), 42,27 eurot (Apollo klubi veebihind), 35,50 eurot (seltskonnahing.ee)

«Mölkky» on puidust viskamismäng, mis paneb proovile täpsuse ja taktikalise mõtlemise. Seda saab mängida nii üksinda, mitmekesi kui ka meeskondades. Mäng koosneb 12 kurnist ehk puust pakust, mille peal on numbrid 1–12ni. Kurnid tõstetakse mängu alguses kindlas järjekorras kokku ning mölkky ehk puidust pulgaga hakatakse kurne viskama kolme kuni nelja meetri kauguselt.

Kui mängija saab ühele kurnile pihta, kuuluvad talle kurnil kirjas olnud punktid. Kui aga mitu kurni kukuvad maha, tuleb arvutada kokku puupakkude arv, mitte nende peal olevad numbrid. Lisaks tuleb tähele panna, et kurnid pannakse pärast viset taas püsti selles kohas, kus nad maha kukkusid. «Mäng läheb järjest rohkem laiali ning ehk nende tabamine võib muutuda üha keerulisemaks,» tõdes Tammine. Võitja on see, kes saab täpselt 50 punkti täis. Kui aga punktisumma ületab 50, langeb võistleja skoor taas 25 peale.

«Kui viskad kolm korda järjest kurnidest täiesti mööda, oled taas nullis ning mängust väljas,» lisas Tammine. Mängu kestus oleneb mängijate arvust. «Kahekesi võib isegi 15 minutiga läbi mängida,» tõi mees näiteks. Kõige mugavam on mängida «Mölkkyt» muru peal, kuid seda võib teha näiteks ka rannaliival.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles