Liigse rasvatarbimise ehmatav kõrvaltoime

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui vajad veel üht põhjust rasvasest toidust loobumiseks või selle tarbimise vähendamiseks, siis siin see on: ajakirjas Journal of Neuroscience avaldatud uuringu järgi võib kõrge rasvasisaldusega toit mõjuda negatiivselt sinu lõhnatajule.

Teadlased söötsid hiirtele uuringu tarbeks kuue kuu jooksul toitu, mis koosnes kas 32, 60 või vaid 13,5 protsendi ulatuses rasvadest. Viimase puhul oli tegemist kontrollgrupiga. Samal ajal õpetati katsehiiri eristama üht lõhna teistest ja kui nad oma ülesandega hakkama said, said nad selle eest tasu, kirjutab Womenshealthmag.com.

Kuue kuu möödudes leidsid teadlased, et kõrge rasvasisaldusega toidu söömine rikkus ära hiirte lõhnataju. 

Esiteks vähenes palju rasva söönud hiirtel ajule mingi lõhna tundmisest märku andvate haistmisneuronite hulk tervelt 50 protsendi võrra. Samuti oli nende hiirte ninaõõne koes, mis osaleb samuti lõhnade töötlemises, vähem rakke kui kontrollgrupi hiirtel. Lisaks suutsid kõrge rasvasisaldusega toitu saanud hiired võrreldes kontrollgrupi hiirtega tervelt 20 protsendi võrra väiksema tõenäosusega eristada erinevaid lõhnu. 

Uuring näitas ka seda, et uuesti madalama rasvasusega toidule üleminek ei aidanud tekitatud kahju vähendada.

Kuigi teadlastele pole praegu veel selge, miks rasvase toidu söömine haistmismeelt sellisel moel mõjutab, on ka varasemad uuringud näidanud, et nende kahe asja vahel on seos. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles