Kuus lihtsat supertoitu, mis tulevad kasuks aktiivsele treenijale

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spargel.
Spargel. Foto: SCANPIX

Kui teed aktiivselt trenni ja soovid kaalust alla ning oma tervist parandada, võivad sulle kasuks tulla järgmised nn supertoidud, millele sa ei ole ehk piisavalt tähelepanu pööranud. 

Nori 

Merevetikaid sööme me enamasti sushi koostisosana, kuid nori on üks neist toiduainetest, mida võiks sagedamini tarbida. Nimelt sisaldab ta ohtralt joodi, mis on oluline kiplnäärme talitluse jaoks, kirjutab Shape.com.

Ehkki 1924. aastal hakati kasutama jodeeritud soola, et ennetada struumat ehk kilpnäärme haiguslikku suurenemist, rõhutatakse viimasel ajal üha enam liigse soolatarbimise kahjulikkust ja seega on vähenenud ka jodeeritud soola tarbimine. 

Kuid jood ei ole nori puhul ainus kasulik koostisaine. See merevetikas sisaldab suures koguses K-vitamiini ja rauda – mikrotoitaineid, mis on olulised korraliku rakutalitluse jaoks. Lisaks sushi`le saab norit kasutada ka supi või salati lisandina. 

Hapukapsas

Kapsas sisaldab vähe süsivesikuid ja palju kiudaineid ning lisaks ka vähiga võitlevaid koostisaineid. Hapendamine muudab aga kapsa tõeliseks supertoiduks, mis varustab sinu seedeelundkonda kasulike bakteritega, mis alandavad põletikku, parandavad seedimist ja võivad aidata ka kaalu langetada. Lisaks suurendab hapendamine kapsas leiduvate antioksüdantide biosaadavust, mis tähendab, et mida kauem on kapsast hapendatud, seda paremini saab sinu keha sellest kätte kasulikud antioksüdandid. 

Kanepiseemned 

Kaks supilusikatäit kanepiseemneid sisaldab 400 millgrammi põletikuvastast gammalinoleenhapet ja 2 grammi oomega-3 rasvhappeid, lisaks kõiki üheksat olulist aminohapet, mis aitavad treeningutest paremini taastuda.

Shirataki nuudlid 

Hea uudis kõigile pastasõpradele – shirataki nuudleid saab nautida ilma süümepiinadeta, sest üks portsjon annab vaid 20 kilokalorit ja 5 grammi süsivesikuid. Seejuures tagavad need nuudlid sulle täiskõhutunde ning võimaldavad valmistada väga erinevaid roogasid. 

Peet

Hiljuti avaldatud uuringud näitavad, et peedi söömine võib aidata parandada treeningsooritust ja vähendada kardiotreeningu jaoks vajaliku hapniku kogust. Nimelt sisaldab peet nitraate, mis osalevad veresooni laiendava lämmastikoksiidi moodustumisel. Tänu veresoonte laienemisele saavad aga töötavad lihased rohkem verd ja hapnikku. Naudi peeti toorelt, keedetuna või mahlana.

Spargel 

K-vitamiin on oluline vere hüübimisel ja B-vitamiin on vajalik energia ainevahetuseks ning sparglis leidub mõlemat. Üks sparglivars annab vaid kolm kilokalorit ning ajakirjas Journal of Food Science avaldatud uuring näitas, et see köögivili kiirendab alkoholi ainevahetust organismis. Nii et kokteilipeol oleks täitsa tark mõte pakkuda suupistena näiteks prosciutto sisse mähitud sparglivarsi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles