Video: palju maksavad ja kuidas leida õiged rulluisud?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inimene, kes pole mitte kunagi oma elus rulluisutamisega tegelenud, kuid tahaks end proovile panna, peaks alustama võimetekohaste rulluiskude valikust ning veenduma, et kiiver käiks pähe enne uiskude jalgatõmbamist.

Danila Ruusu soovitab enne rulluiskude jalga tõmbamist veenduda, et kiiver on peas. Foto: Jaanus Lensment.
Danila Ruusu soovitab enne rulluiskude jalga tõmbamist veenduda, et kiiver on peas. Foto: Jaanus Lensment. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

«Alustama peab iseendast, selgitama välja, mille jaoks rulluiske täpsemalt vaja läheb,» soovitab Rullibaasi treener ja mitmete maratonide võitja Danila Ruusu.

Kõige kallimad uisud ei ole harrastajale sugugi mitte parim valik, leiab Ruusu. «Kõrgemas hinnaklassis uisud on suuremate rataste ja piduriteta, mis on mõeldud ennekõike sportlastele.»

Õige uisu äratundmine algab mõistagi proovimisest ning siin tuleb Ruusu soovitusel lähtuda mugavusest. «Kui uisk kusagilt kisub või surub jalapealsele, peaks valima oma jalatüübile mugavama mudeli. Saabas peaks sobituma ka kandja jalanumbriga, mitte olema suurem ega väiksem.»

Rulluiskude hinnad erinevad seinast seina. Hinna paneb enamasti paika materjal. Plastikust raamiga rulluisud on kõige odavamad, alumiiniumraamiga kallimad. «Soovitav oleks valida metallraamiga uisk. See on vastupidavam ja uisutajal on selle üle parem kontroll,» leiab Ruusu.

Suuremate kiiruste armastajad tahaksid esmajoones haarata võistlussaapad, kuid Ruusu pidurdab entusiasmi, öeldes, et alustama peaks õigest uisutehnikast, mille õppimiseks sobivad ka kõige lihtsamat tüüpi uisud. «Enne uiskude jalga tõmbamist tuleks mõelda hoopis kiivrile, mis tagab turvalisuse rajal,» võtab Ruusu hoogu maha.

«Harrastaja peaks valima uisu, millel on pidur. Ilma pidurita uisu üle on raskem kontrolli saavutada ning et nendega pidurdada, peab olema hea tasakaal ja vilunud manööverdamisoskus. Suuremate ratastega uisud võivad harrastaja kasutuses põhjustada kergliiklusteedel ohtlikke olukordi,» õpetab Ruusu.

Nii nagu iga teisegi liikuvuses oleva vahendi puhul, kuluvad ka rulluisud. Et nende kestvusiga pikendada, peaks alustama õigest hooldusest. «Pärast sõitu tuleks võtta kõik klambrid lahti ja lasta saabastel kuivada. Kui rulluisk satub vihma käte, tuleks pärast sõitu võimalikult kiiresti õlitada rattalaagrid. Vastasel juhul võivad need rooste minna,» hoiatab Ruusu.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles