Milline on õige rulluisutamise asend?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rulluisutamise turvaline algasend näeb välja selline.
Rulluisutamise turvaline algasend näeb välja selline. Foto: Kuvatõmmis

Rullibaasi rulluisusõitu õppima tulijad saavad esimesed sõidud ratastega saabastel teha juba pärast pooleteisetunnist kursust. Algaja ABC algab sõitja asendist.

«Käed põlvede peal, kergelt põlvedest kõverdatult ja ülakehaga pisut ettekallutatult saavutab sõitja õige raskuskeskme. See on see turvaline punkt, kust saab sõitu alustada ning kus saab kõik harjutused ka lõpetada,» rääkis Rullibaasi treener ja maratoonar Danila Ruusu.

Teine oluline punkt, mis algajale selgeks tehakse, on mõistagi pidurdamine. «Pidurdamisviise on palju erinevaid. Kui on pidur, saab kasutada seda. Kui pidurit pole, on abiks t-pidurdus, kus sõitja tõstab ühe jala teise taha risti ja aeglustab teed mööda jalga järgi lohistades hoogu,» kõlab Ruusu õpetus. Lisaks nimetatud pidurdusele on kasutusel veel teisigi keerukamaid, mida harrastajatele esialgu ei õpetata.

Rulluisutaja peaks oskama end ka ümber pöörata. Selleks sobib sõiduasendist algasendisse minek, hoo aeglustamine ja üksteise järel ristisammude tegemine, millega edukas sooritus lõpebki ümberpööratult.

Rulluisutamine peab Ruusu sõnul olema lõbus ja pingevaba. «Jooksmine ja kõndimine tuleb ära unustada. Rulluisutamine on see koht, kus tuleb uiskudel lasta veereda.

Baasteadmiste hulka rulluisutamisest peab Ruusu välja tooma ka selle, et kaasliiklejate suhtes tuleb olla tähelepanelik. «Enne, kui teed sammu paremale või vasakule, tuleb veenduda, et kedagi ei ole selja tagant tulemas. Vastasel juhul võib rullisõit lõppeda õnnetu kokkupõrkega,» soovitab Ruusu olla ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles