15 sekundi test, mida peaks enne trenniminekut tegema

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenn jõusaalis. Pilt on illustreeriv.
Trenn jõusaalis. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Rekordite purustamine jõusaalis võib olla palju lihtsam, kui viid läbi lihtsa 15-sekundiline testi, et veenduda oma keha piisavas ettevalmistuses tugevaks eelseisvaks pingutuseks.

«Seda testi nimetatakse keha bioloogiliseks tagasisideks, mille saab hõlbsasti lisada oma treeningkavasse,» ütleb Ameerikas asuva treeningkeskuse omanik Dave Dellanve, kes kasutab testi oma klientide seas, kirjutab Men's Health.

«Nii saad oma kehast parema ülevaate ja tunned ära, millisteks pingutusteks oled trennis valmis, selle asemel, et lihtsalt huupi trenni teha, oleksid trennis palju efektiivsem.»

Töötab see nii: seisa püsti, jalad puusade laiuselt. Tõsta üks jalg põrandalt, painuta põlvest kõveraks ja lase jalg «rippu» oma selja taha. Hoia tasakaalu 15 sekundit ning siis korda harjutust teise jalaga. Selline igapäevane testimine nädal aega järjest aitab saavutada keha normaalset tasakaalu säilitamise võimet.

«Inimeste normaalsed tasemed erinevad siin kõvasti. Mõni võib harjutust tehes väriseda, samal ajal teised on kivikõvad ja kindlalt põranda küljes kinni,» ütleb Dellanve.

Oluline on aga leida harjutusest kasu ning võrrelda esimest tasakaalutrenni järgmistega. Üsna ruttu võid avastada, et kui üks päev on sinu tasakaal kehv, võib selle põhjuseks olla kas vähene uni, ületreenitus viimastel päevadel või stress. Teistel päevadel saavutad sa tasakaalutestis aga hoopis parema tulemuse, selgitab Dellanave.

«Kui tasakaal on üle normi, võid trenni julgemalt minna, rohkem pingutada ja raskusi tõsta. Kui tasakaal on kehv, peaksid aga end trennis pisut tagasi hoidma – eelmist trenni kordama või isegi sammukese raskuste osas tagasi astuma,» selgitab Dellanve.

«See on üsna lollikindel viis oma treeningkava sooritusvalmidust ja keha seisundit testida. See annab sulle märku, millal tagasi tõmmata, millal rohkem pingutada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles