Soomlaste soovitused, kuidas palavaga magada

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troopiline kuumus võib une ära rikkuda.
Troopiline kuumus võib une ära rikkuda. Foto: SCANPIX

Soome uudisteportaal YLE annab soovitusi viimase nädala kuumade ilmade valguses, kuidas «troopilised temperatuurid» üle elada.

1. Väldi stressisituatsioone ja pingsat töötamist õhtusel ajal

Sportimine tõstab kehatemperatuuri ja teeb magamajäämise raskeks. Kui võimalik, siis tee oma treeningrutiin läbi hommikuti. Ka füüsiline töötegemine enne uneaega ei ole soovitatav.

Soome tööhaiguste instituudi professori Hannu Rintamäki sõnul on mõistlik vältida raskeid füüsilisi pingutusi enne magamaminekuaega, kuid ei välista kõiksugu töötegemist.

«Une eesmärk on taastada inimene nii füüsiliselt kui vaimselt. Kui töö teeb magamajäämise keerulisemaks, siis on see halb. Kui miski sind aga vaevab, on siiski parem see ära teha enne magamaminekut,» jagab professor soovitusi.

2. Väldi kanget kohvi, alkoholi ja vürtsikaid toite

Kuumade ilmade ajal on soovituslik juua palju vedelikku, kuid liig palju kohvi või alkoholi tarbimise peaks välistama.

«Alkohol nõrgestab une taastavat mõju – pole vahet, milline on õhutemperatuur. Üks väike kogus alkoholi ei tee liiga, kuid mitu klaasi magamamineku eel ei ole kindlasti soovitatav,» ütleb Rintamäki.

Kofeiin võib kuumade ilmade korral isegi tugevamalt mõjuda, seda eriti siis, kui higistamine kehavedeliku taseme kõikumist põhjustab.

«Pole soovitab juua palju kuumasid jooke enne voodisse minekut,» ütleb professor. Väga vürtsikad toidud võivad põhjustada higistamist, mistõttu ka neid tuleks enne voodisseminekut vältida.

3. Jahuta magamistuba

Kui ilm on kuum, on soovitav hoida kardinad akna ees ka päevasel ajal, et tuba ei kuumeneks üle.

«Tuba, kus magatakse, peaks olema jahe ka päevasel ajal, et see õhtuks üles ei soojeneks. Mina soovitan kardinaid, kui võimalik. Ka ventilaatorit tasub toa jahedamaks muutmisel kasutada,» soovitab Rintamäki.

Ta soovitab, et magamistuppa ei tohiks tööle jätta seadmeid, mis soojust toodavad. Näiteks nagu arvutid, televiisorid jne.

4. Tungiva vajaduseta ära kasuta tekki ega pidžaamat

«Tekikotist piisab, et end katta,» soovitab teine teadur Jussi Virkkala Soome töötervise instituudist.

«Kui tingimata tahad, et miski sind kataks, siis lina või tekikott on täiesti piisav,» lisab Rintamäki.

Kui riiete vähendamine ja tekita magamine ikka ei aita, võib proovida näiteks padjapüüride külmutamist või külma veega täidetud kuumaveekotti padja sees.

5. Käi enne magamaminekut duši all

Professor Rintamäki soovitusel aitab pikk külm dušš unele kaasa kui toas temperatuur end liiga kõrgeks kruttinud. Duši vesi ei tohiks olla aga liiga külm.

Yle meteoroloog Joonas Koskela on sellest soovitusest suisa sõltuv. «Külm dušš enne magamaminekut on hea, see jahutab keha kindlalt maha,» jagab Koskela oma toimivat nõuannet teistega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles