Külmetusest ei pääse ka suvekuudel

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõuandetelefonile helistades saab oma ala professionaalidelt ööpäev läbi nõu küsida. Pildil perearst Lauri Laas.
Nõuandetelefonile helistades saab oma ala professionaalidelt ööpäev läbi nõu küsida. Pildil perearst Lauri Laas. Foto: Marina Puškar

Kuigi talvised gripilained ja muud külmale hooajale iseloomulikud haigused on kuuma ilmaga unustusse vajunud, ei pääse inimesed praegugi tervisemuredest, sealhulgas külmetusestki.

Perearsti nõuandetelefoni 1220 arst Lauri Laas rääkis, et talvel on peamiseks tervisemureks viiruslikud külmetushaigused, kuid nüüd on need asendunud ülekuumenemiste, päikesepõletuste ja konditsioneeridest põhjustatud külmetustega. Samuti on suvi putukahammustuste periood ning sagenevad ka kroonilised südamehaigused.

Viimasel nädalal ongi lisaks päikesest tingitud vaevustele arsti sõnul nõuandetelefonile palju helistatud just putukate pärast. «Neist ei saa üle ega ümber,» nentis Laas.

Palavus tekitab probleeme

Veel tõi nädal rohkelt neid patsiente, kes kannatavad tavaliselt kõrgvererõhu all, kuid nüüd on liigne palvus neil vererõhu liiga madalale viinud. Sellistel inimestel soovitas Laas esimese asjana vedeliku puudujääk kompenseerida ning pärast kindlasti arstiga nõu pidada.

Praegu puhkusel viibiv Nõmme perearstikeskuse arst Eero Merilind ütles, et inimesed tunduvad suvel veidi tervemad, kuid siiski toob palavus kaasa omad probleemid.

«Päris nii ei ole, et suvel pole keskuses midagi teha. Kuna osa kolleege on puhkusel, siis teised töötavad isegi natuke suurema koormusega,» sõnas ta.

Paras koormus on praegu peal ka nõuandetelefonile 1220 vastajatel. Laas märkis, et tavaliselt suvel kõnede arv kahaneb, kuid selle aasta juulis on kõnesid isegi  rohkem ja seda võrreldes nii läinud kuu kui ka 2009. aastaga. Juuli esimese 12 päevaga on nõuandetelefon vastanud 7704 kõnele ehk keskmiselt 575 helistajale ühe päeva jooksul.

Ravimeid varuda aegsasti

Perearstide puhkuste ja helistajate arvu suurenemise vahel Laas erilist seost ei näinud, sest perearstid organiseerivad puhkusele minnes endale tavaliselt asendusarstid ning paljusid toiminguid, nagu näiteks retseptide väljastamine, nõuandetelefoni abil teha ei saa.

«Arstil on olemas asendajad, kui ta ise puhkab, ja asendajad töötavad ka siis, kui on väga palav ilm. Töö ikka käib – õed on olemas ja asendusarstid on olemas,» kinnitas ka Merilind.

Küll aga manitses ta puhkusele minevaid inimesi oma ravimitagavara eest hoolitsema. «Digiretsept töötab praegu ideaalselt ja osa korduvaid retsepte saab tellida telefoni teel,» andis arst nõu.

Et ravimid tuleks varuda aegsasti, pani südamele ka Laas. «Kindlasti ei ole erakorralise meditsiini osakonnad õige koht krooniliste haiguste raviks kasutatavate ravimite väljastamiseks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles