Spetsialist soovitab: kuidas kaitsta elektroonikat kuuma eest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutiga ei maksa liiga kaua õues olla.
Arvutiga ei maksa liiga kaua õues olla. Foto: Panther Media/Scanpix

Nagu inimene peab ülekuumenemise vältimiseks vett jooma, tuleks sooja ilmaga hoolitsed ka oma nutitelefoni, kaamera ja sülearvuti eest.

Elektroonilise sõbra eest kuumal suvepäeval hoolt kandmiseks jagab näpunäiteid Samsungi esindaja Eestis Tanel Vahtra.

Elektroonikaseadme suurim vaenlane on auto

Kui õues ulatub temperatuurinäidik 25 soojakraadini, võib päikese käes seisvas autos temperatuur minutitega kahekordistuda. Kõige halvem variant on jätta seade auto armatuurlauale, sest seal on temperatuur kõige kõrgem.

Lisaks tasub meeles pidada, et telefonide, kaamerate ja arvutite akud ei talu kõrget temperatuuri ning otsest päikesekiirgust. Liigne kuumus võib rikkuda seadmete töö ja lühendada märgatavalt aku eluiga. Eriti kuumas autos võib süttida ka seadme aku.

Kui aga elektroonikaseade tuleb siiski autosse jätta, on soovitav leida selline koht, kus päike otseselt peale ei paista. Ka rannas viibides tasub telefon kotti panna või asetada rätiku alla, et kaitsta seda otsese päikesekiirguse eest.

Hoidu liivast

Teine elektroonikaseadmete vaenlane on liiv. See ei tee küll nii palju kahju kui kõrge temperatuur, kuid liiv võib telefonile sattudes rikkuda nii telefoni nupud, kaamera objektiivi, kõlari kui ka mikrofoni. Eriti hoolsalt tasuks kaitsta liiva eest aga akulaadija pesa.

Randa minekul tasub panna telefon spetsiaalsesse kotti või ümbrisesse, mis takistab liivateradel erinevatesse telefoni avadesse sattumist.

Kui aga telefon on siiski liivaseks saanud, on kõige kindlam viis see liivast puhktaks «puhuda».Ideaalne oleks teha seda suruõhuga, sest see eemaldab telefonist ka pisemad liivaterad.

Riis eemaldab niiskust

Lisaks liivale leidub rannas veel üks tehnikaseadmete vaenlane – vesi. Kõige kahjulikum on elektroonikaseadmetele merevesi, kuna see on soolane ja soodustab korrosiooni.

Suvistel ilmadel tasuks olla ettevaatlik ka ootamatute vihmasadude korral, mis võivad tekitada seadmetele ka niiskuskahjustusi. Kui aga telefon on sattunud kerge vihma kätte, tasub panna see ööpäevaks riisiga täidetud anumasse, sest riis imab endasse niiskust ning telefon saab kergema veekahjustuse korral päästetud.

Kui aga seade kukub vette, tuleb esmajärjekorras eemaldada aku ning viia seade hooldusesse, kus see üle vaadatakse ja võimalusel korda tehakse. Merel või veekogul olles tasuks oma seade panna veekindlasse kotti, sest sel juhul pääseb tõenäoliselt telefon või fotoaparaat ka vettekukkumisel veekahjustusest.

Lase seadmel hingata

Suvel meeldib inimestele õues tööd teha ning sageli on vältimatuks kaaslaseks ka sülearvuti. Sel juhul on oluline teada, et päikese käes kuumeneb arvuti tavapärasest kiiremini. Ülekuumenemise vältimiseks tuleks jälgida, et arvuti ventilaatoriavad oleksid vabad ning seade saaks ennast temperatuuri tõustes jahutada.

Kui aga arvuti juurest lahkutakse, tasuks viia see tuppa või tõsta varjulisemasse kohta, sest otsene päikesekiirgus ja kõrged temperatuurid lühendavad nii arvuti kui ka teiste seadmete eluiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles