Väited toiduainete tervist parandavate omaduste kohta ei pea vett

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EFSA võitleb toidukauba kohta esitatavate terviseväidete vastu. Pildil ostja toidupoes.
EFSA võitleb toidukauba kohta esitatavate terviseväidete vastu. Pildil ostja toidupoes. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu toiduohutusamet (EFSA) on võtnud luubi alla toiduained, mida tootjad nimetavad või reklaamivad tarbija tervist parandavatena. Tänaseks on amet ümber lükanud sadade toodete kohta esitatud väited.

Aastast 2006 jõustunud Euroopa Liidu toiduseadus seab range piiri sellele, mida saab kutsuta tervisetooteks või tervistavaks toiduaineks. Seoses sellega on EFSA asunud põhjalikult uurima, kas praegu turul olevad tooted ikka vastavad reeglistikus esitatud tingimustele, vahendas Mu.ee Soome portaali Mediuutiset.

BBC andmetel on amet teinud järelepärimisi 4637 väitele ja uurinud neist põhjalikult 900. Tänaseks on selge, et 80 protsenti väidetest ei pea vett ega vasta tervisetoodete kriteeriumidele.

Näiteks on kummutatud väidete seas rohelise tee tervislik mõju vererõhule ja kolesterooli alandamisele, samuti luude, hammaste ja näonaha parandamisele. Lisaks ei suudetud tõestada osade probiootikumide mõju immuunsüsteemile.

Ettevõtjad pole aga EFSA käitumisega nõus ja leiavad, et toidule seatakse pea sama rangeid nõudeid kui ravimitele. Nad kardavad ka konkurentsi, kuna ELi mittekuuluvate riikide tootjad võivad olukorda ära kasutada ja vanal viisil jätkates turul eelise saada.

EFSA kontrolli tulemustest hoolimata on aga praegu Euroopas müügil ka need tervisetooted, mille mõju ei õnnestunud tõestada. Põhjus on selles, et esiteks peab Euroopa Komisjon ameti soovitused ja märkused heaks kiitma ja alles pärast seda saab tootjatelt nõuda etikettide muutmist. Sellekski on neil aega pool aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles