Tulemustasu tervishoius: poolt ja vastu

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tulemustasu süsteemi (ingl pay for performance) kasutuselevõtt tervishoius on andnud vastakaid tulemusi.

Näiteks leiti eelmisel sügisel avaldatud uuringus, et kui arstidele maksti teatud tulemuslikkuse kriteeriumide täitmiseks alates 200 USA dollarist patsiendi kohta, tõi see endaga kaasa ravi paranemise, vahendab meditsiiniuudiste portaal med24.ee.

Uuringust selgus, et aspiriini soovitamise või väljakirjutamise määr vere hüübimise ennetamiseks ning vererõhu kontrollimine kasvas tulemustasu saamise korral rohkem.

Ent tulemustasu läbikukkumist tõestavad uuringud on samuti veenvad. Ajakirja New England Journal of Medicine uuringus võrreldi tulemustasu süsteemi programmis osalevate Premieri haiglate 30 päeva suremust programmis mitteosaleva 3363 haigla omaga. Teadlased leidsid, et 30 päeva suremus ehk inimeste suremuse määr pärast teatud protseduure või ravi oli kahe rühma vahel sarnane nagu ka suremuse vähenemine järgmise kuue aasta jooksul. 

Suurbritannias alustati enam kui kümme aastat tagasi programmiga, milles perearste tasustatakse kuni 25-protsendilise boonusega nende sissetulekust, kui nad täidavad krooniliste haiguste ohjamisel teatud kriteeriume. Programm ei ole arstide harjumustes või patsientide ravitulemustes mitte midagi muutnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles