Kartulikasvataja: kes hiljaks jäi, jääb ilma

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid.          













am/FOTO ARVET MÄGI / VIRUMAA TEATAJA
Kartulid. am/FOTO ARVET MÄGI / VIRUMAA TEATAJA Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Pihtla valla Liiva küla Kullamäe talu peremees Kalev Trei kasvatab kartulit 1,5 hektaril ja varane kartul on tal juba üles võetud ja hilisemast sordist loodab midagi ikka saada, sest pani kartuli maha juba 20. aprilli paiku. 

«Need, kes panid kartuli mulda maikuu keskpaiku, võivad kartulist tänavu ilma jääda. Oleneb muidugi ka maast, kui on põuakartlik maa, siis saaki pole loota. Kes panid varakult kartuli maha, need saavad saaki,» rääkis kogenud kartulikasvataja Trei väljaandele Meie Maa.

Temal on varane kartul juba üles võetud ja mehe hinnangul ei päästa enam vihm kartulisaaki siis, kui kartulivarred on kollased. «Kui varred on veel rohelised, päästab vihm või kastmine saagi. Mul Marabeli sort veab ka juba kollaseks, aga kuna panin kartuli varakult maha, saan mingisuguse saagi sealt kindlasti. Ka varase kartuli saak oli tüki maad väiksem, kui tavalise suvega.»

Trei hinnangul saavad ka need teraviljakasvatajad, kes varakult külvasid, enam-vähem saagi. «Poole juunini oli ju külm ja kuiv ning pärast jaanipäeva läks päris kuivaks. Maasikasaaki mõjutas kuivus kõvasti ja vaarikat on meil vähem ning suudame kasta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles