Papilloomiviiruse vastu tuleks vaktsineerida ka poisse

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse vastane vaktsineerimine.
Emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse vastane vaktsineerimine. Foto: SCANPIX

Belfasti Queensi ülikooli õenduse ja ämmaemanduse kooli krooniliste haiguste õppejõu Gillian Prue hinnangul tuleks papilloomiviiruse vastu vaktsineerida mitte ainult tüdrukuid, vaid ka poisse. 

Ajakirja The British Medical Journal veebilehel avaldatud arvamusartiklis ütleb Prue, et inimese papilloomiviiruse (HPV) nakkus on ka meeste puhul väga levinud ning võib viia genitaalide papilloomide (näsakasvajate) ning ka pea- ja kaelavähi, päraku- või eesnäärmevähini, vahendab Science Daily.  

Tema sõnul on taoliste juhtumite arv kahe viimase aastakümnega sagenenud ja HPV põhjustab seejuures 5 protsenti kõigist vähijuhtudest.

Poiste vaktsineerimisest rääkides tõi Prue välja, et 4065 noort meest vanuses 16 kuni 25 vaadelnud uuring näitas, et HPV vaktsiin aitas ennetada genitaalide papilloomide ning päraku- ja eesnäärmevähi teket. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles