Kõhunäärmevähi ravis liiguti samm edasi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimi välja töötamine laboris.
Ravimi välja töötamine laboris. Foto: SCANPIX

Kõhunäärmevähi patsientide ja tervete kaaslaste DNA analüüs võimaldas tuvastada viis uut geneetilist markerit, mis võivad anda märku haiguse suurenenud arenguriskist.

USA teadusprojekti PanScan III käigus võrreldi 7683 patsiendi DNA proove 14397 terve inimese DNAga, tulemused kinnitasid nelja riskitaset tõstva ja seni teadaoleva nn polümorfismi leidumist ning tuvastasid veel viis uut riskimarkerit, vahendab ERRi teadusportaal. Need markerid on DNA koodi pärilikud muutused kromosoomi kindlates paikades.

Selliste markerite kasutamisel võiks teha kindlaks neid inimesi, kelle pankrease vähi risk on kõrgem ja seejärel neid ka põhjalikumalt jälgida.

Praegu ei ole kõhunäärmevähi osas mingit populatsioonipõhist sõeluuringuprogrammi ning 80 protsenti haigusjuhtudest avastatakse seisus, mil tervendav ravi ei ole enam võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles